Borůvkový koláč s tvarohem – recept

Recepty

Pokud jste milovníky sladkých a slaných dezertů, pak jste na správném místě. Borůvkový koláč s tvarohem je dekadentní a lahodná pochoutka, která jistě uspokojí vaše mlsné jazýčky. Jedná se o kombinaci dvou klasických dezertů: čerstvě upečeného borůvkového koláče a krémového cheesecaku.

Kůrka borůvkového koláče se obvykle připravuje ze směsi grahamových sušenek, másla a cukru. Náplň je kombinací čerstvě natrhaných borůvek, cukru a špetky citronové šťávy. Korpus a náplň se poté pečou v troubě dozlatova.

Tvarohová vrstva je kombinací smetanového sýra, cukru, vajec a vanilkového extraktu. Ta se pak nalije na borůvkový koláč a upeče se, dokud neztuhne. Po vychladnutí získá tvarohová vrstva bohatou krémovou konzistenci, která dokonale kontrastuje s trpkostí borůvek.

Ti, kteří hledají jedinečnou obměnu tohoto klasického dezertu, mohou přidat různé polevy. Skvělou volbou jsou nasekané pekanové ořechy, strouhaný kokos nebo kopeček šlehačky. Můžete být dokonce kreativní a přidat vrstvu čokoládové polevy. Rovněž je výborná i karamelová poleva.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli způsob, borůvkový koláč s tvarohem bude jistě hitem a patří mezi jednoduché dezerty. Je to skvělý způsob, jak zakončit jídlo nebo si po večeři prostě vychutnat něco sladkého. Pokud hledáte jedinečný a chutný recept na dezert, nehledejte nic jiného než vynikající koláč s borůvkami a tvarohem, který se dá připravit i jako vegan koláče.

TIP: Koláč podávejte k snídani se šálkem kávy cortado.

Pokud jste milovníci lahodných dezertů nezapomeňte vyzkoušet tyto recepty:

Na koláč můžete přidat různé polevy dle své chuti.

Borůvkový koláč s tvarohem – recept

Kombinace borůvkového koláče a tvarohu je lahodný dezert, který jistě potěší. Zde je jednoduchý a snadno proveditelný recept na tuto lahodnou pochoutku. Vychutnejte si borůvkový koláč s tvarohem do kulaté formy.

Ingredience na borůvkový koláč s tvarohem

  • 2 hrnky čerstvých nebo mražených borůvek
  • ½ šálku bílého cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce másla
  • 1 nepečený 23 cm koláčový korpus
  • ½ šálku citronového tvarohu

Postup na borůvkový koláč s tvarohem

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. V míse smíchejte borůvky, cukr, kukuřičný škrob a citronovou šťávu.
  3. Vložte koláčový korpus do 23 cm koláčové formy.
  4. Do koláčové formy nalijte borůvkovou náplň.
  5. Povrch náplně potřete máslem.
  6. Koláč pečte v předehřáté troubě 40 minut nebo dokud není kůrka zlatohnědá.
  7. Vyndejte koláč z trouby a na povrch rozetřete citronový tvaroh.
  8. Před podáváním nechte koláč vychladnout.
  9. Borůvkový koláč s tvarohem podávejte teplý nebo při pokojové teplotě.

Borůvkový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou – recept

Tento vláčný tvarohový koláč s borůvkami a zakysanou smetanou je dokonalou kombinací sladké a slané chuti. Trpkost borůvek a smetanovost tvarohu a zakysané smetany dělají z tohoto koláče jedinečný a lahodný pokrm.

TIP: Pro skvěle upečený koláč jsou vestavěné trouby Beko.

Ingredience na borůvkový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou

  • jeden 23 cm nepečený koláčový korpus
  • 2 šálky čerstvých nebo mražených borůvek
  • 1 šálek tvarohu
  • 1 šálek zakysané smetany
  • 1/3 šálku cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mleté skořice

Postup na borůvkový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou

  1. Předehřejte troubu na 177 °C.
  2. Koláčový korpus vložte do 23 cm koláčové formy a okraje nařaste.
  3. Ve středně velké míse smíchejte borůvky, tvaroh, zakysanou smetanu, cukr, vanilku, muškátový oříšek a skořici.
  4. Směs nalijte do koláčové formy a rovnoměrně ji rozetřete.
  5. Pečte 45 minut nebo dokud není povrch koláče zlatohnědý a náplň bublinkatá.
  6. Před podáváním nechte borůvkový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou vychladnout.
Koláč pečte dokud není povrch koláče zlatohnědý a náplň bublinkatá.

Hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem – recept

Vychutnejte si hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem. Tento lahodný a snadný dezert je ideální pro rychlé a snadné pohoštění. Sladká a krémová chuť tohoto dezertu jistě uspokojí vaše mlsné jazýčky. Navíc je to skvělý způsob, jak využít zbytky borůvek, které máte po ruce.

Ingredience na hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem

  • 1/4 šálku grahamových sušenek
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1/4 šálku borůvek
  • 2 lžíce změklého smetanového sýra
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru

Postup na hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem

  1. V malé misce smíchejte drobky z grahamových sušenek, máslo a cukr.
  2. Směs vložte do hrnku vhodného do mikrovlnné trouby a přitlačte, aby se vytvořila krusta.
  3. Na krustu položte borůvky.
  4. V samostatné misce smíchejte smetanový sýr, zakysanou smetanu a moučkový cukr dohladka.
  5. Směs smetanového sýra nalijte na borůvkovou vrstvu.
  6. Hrnek ohřívejte v mikrovlnné troubě 1 minutu nebo dokud se smetanový sýr nerozpustí a nezačne bublat.
  7. Před podáváním nechte hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem 5 minut vychladnout.

Hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou – recept

Tento borůvkový hrníčkový koláč s tvarohovou směsí a drobenkou je ideální způsob, jak si dopřát sladkou pochoutku, aniž byste se museli obtěžovat pečením celého dortu. Navíc je jeho příprava tak snadná, že můžete nechat pomáhat i děti. Vychutnejte si tento lahodný dezert s šálkem kávy nebo čaje a během chvilky budete mít dekadentní a lahodný dezert borůvkový koláč s drobenkou.

Ingredience na hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou

  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 šálku čerstvých borůvek
  • 2 lžíce smetanového sýra
  • 2 lžíce grahamových sušenek

Postup na hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou

  1. V malé misce smíchejte mouku, cukr, rozpuštěné máslo, mléko, prášek do pečiva a sůl.
  2. Směs nalijte do velkého hrnku a míchejte, dokud se zcela nespojí.
  3. Přidejte borůvky a míchejte, dokud se rovnoměrně nerozloží.
  4. V samostatné misce smíchejte smetanový sýr a drobky z grahamových sušenek.
  5. Hrníčkový koláč posypte směsí smetanového sýra a grahamových sušenek.
  6. Hrníčkový koláč ohřívejte v mikrovlnné troubě 1 minutu a 30 sekund.
  7. Před podáváním nechte hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou několik minut vychladnout.

Kynutý borůvkový koláč s tvarohem – recept

Pokud jde o moučníky, nic se nevyrovná borůvkovému koláči s tvarohovým těstem. Tato jedinečná kombinace sladkého a krémového tvarohového koláče a pikantních borůvek vytváří lahodnou pochoutku, která jistě potěší všechny členy vaší rodiny. Nejlepší na tom je, že se snadno připravuje a vyžaduje jen několik jednoduchých ingrediencí.

Ingredience na kynutý borůvkový koláč s tvarohem

  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 a 1/4 lžičky aktivního sušeného droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 2/3 šálku teplé vody (40 °C až 46 °C)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/2 šálku smetanového sýra
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 šálky čerstvých nebo mražených borůvek
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/4 šálku studené vody

Postup na kynutý borůvkový koláč s tvarohem

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, droždí a sůl.
  2. Vmíchejte teplou vodu a olej.
  3. Pomocí dřevěné lžíce míchejte, dokud nevznikne měkké těsto.
  4. Vyklopte těsto na lehce pomoučněnou plochu a hněťte ho asi 5 minut, nebo dokud nebude těsto hladké a pružné.
  5. Těsto vložte do vymazané mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  6. Zatímco těsto kyne, připravte náplň.
  7. Ve středně velké míse vyšlehejte smetanový sýr, cukr a vanilku do světlé a nadýchané pěny.
  8. Vymažte 23 cm koláčovou formu.
  9. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto tak, aby se vešlo do koláčového formy.
  10. Těsto vložte do koláčové formy.
  11. V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo, borůvky, kukuřičný škrob a studenou vodu.
  12. Lžící směs naneste na připravené těsto.
  13. Na borůvkovou směs rozetřete směs smetanového sýra.
  14. Koláč pečte v troubě předehřáté na 190 °C po dobu 25 až 30 minut, nebo dokud není kůrka zlatohnědá a náplň bublinkatá.
  15. Před podáváním kynutý borůvkový koláč s tvarohem nechte vychladnout na mřížce.

TIP: Vyzkoušejte i tento rychlý tvarohový koláč s ovocem, například s malinami.

Těsto nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Linecký borůvkový koláč s tvarohem – recept

Nic neříká léto tak jako kousek čerstvě upečeného koláče a linecký borůvkový koláč s tvarohem je dokonalým způsobem, jak oslavit toto období. Je to skvělý způsob, jak využít čerstvé letní borůvky a připravit lahodný dezert, který si všichni zamilují.

Ingredience na linecký borůvkový koláč s tvarohem

  • 2 šálky čerstvých borůvek
  • 1/2 šálku bílého cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 šálku grahamových sušenek
  • 1 balení (227 g) změklého smetanového sýra
  • 1/2 šálku bílého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany

Postup na linecký borůvkový koláč s tvarohem

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Ve středně velké míse smíchejte borůvky, cukr, kukuřičný škrob, citronovou šťávu, skořici a muškátový oříšek.
  3. Nalijte do předem připravené koláčové formy.
  4. V malé misce smíchejte máslo a drobky z grahamových sušenek.
  5. Posypte jimi borůvkovou směs.
  6. Ve střední míse vyšlehejte smetanový sýr, cukr, vanilkový extrakt, vejce a zakysanou smetanu.
  7. Rozetřete na vrchol směsi grahamových sušenek a borůvek.
  8. Pečte 35 minut, nebo dokud není povrch zlatohnědý.
  9. Linecký borůvkový koláč s tvarohem před podáváním nechte vychladnout.

Borůvkový koláč s tvarohem na jakýkoliv způsob je snadný a chutný dezert, který zaujme každou společnost. Ať už ho podáváte ke zvláštní příležitosti, nebo jen tak na pohoštění, tato klasická kombinace chutí vás určitě potěší.

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang