Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších potravin na světě. Lze z nich připravit mnoho jídel. Jedním z nejoblíbenějších způsobů přípravy brambor je jejich pečení. Tento způsob vaření nejenže uvolňuje intenzivní chuť a vůni brambor, ale také udržuje jejich živiny a minerály.
Pečené brambory v troubě jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají rychlý a jednoduchý způsob, jak si pochutnat na této chutné pochoutce. Stačí je oloupat, nakrájet a dát do trouby. Po pár minutách budou mít krásně zlatou kůrku a bude se z nich valit lahodná vůně.
Pečené brambory si můžete připravit jen se solí a pepřem, případně bylinkami, za vyzkoušení ale rozhodně stojí například také francouzské brambory recept, španělské patatas bravas nebo topinambur recept.
Připravte si také nejen jako přílohu, ale klidně jako chutnou večeři cuketové bramboráky v troubě nebo domácí bramborové lupínky v troubě.
Pečené brambory
Pokud hledáte způsob, jak si dopřát zdravou a výživnou večeři, pečené brambory jsou pro vás ideální volbou. Brambory jsou plné důležitých vitamínů a minerálů, jako jsou draslík, vitamín C a vláknina. Navíc jsou nízkokalorické, což z nich činí ideální přísadu pro každou dietu.
Pečené brambory lze podávat jako samostatné jídlo, nebo jako přílohu k dalším jídlům – například k pečenému steaku z tuňáka nebo ke křupavým kuřecím stehnům . Můžete je ochutit různými kořením a bylinkami, jako jsou tymián, rozmarýn, česnek nebo paprika.
Pokud hledáte vegetariánskou nebo veganskou alternativu, můžete je připravit také s olivovým olejem a solí, nebo s nějakou kořenou omáčkou. Pečené brambory budou rovněž skvělé, když k nim přidáte fazolové lusky na smetaně.
Pečené brambory v troubě – recept
Připravte si doma vynikající pečené brambory v troubě, které můžete servírovat jak k obědu, tak i k večeři.
Pečené brambory v troubě – ingredience
- 1 kg červených nebo žlutých brambor se slupkou
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička česnekového prášku
- 3 lžíce čerstvých nasekaných bylinek (rozmarýn, petržel, tymián, bazalka)
- ½ lžičky papriky
- hrubá sůl a pepř podle chuti
Pečené brambory v troubě – postup
Předehřejte troubu na 185 °C. Brambory vydrhněte (neloupejte je). Nakrájejte je na kostky.
Pokud vám to čas dovolí, namočte brambory až na 1 hodinu do studené vody. (Tím se odstraní škrob a brambory jsou nadýchanější). V případě potřeby brambory slijte a osušte.
Smíchejte brambory, olivový olej, bylinky a koření. Položte na plech a pečte 30-35 minut, dokud nezhnědnou a nezměknou.
Americké brambory recept
Americké brambory se těší velké popularitě. Podávat je můžete samotné, s kečupem, nebo třeba s domácí hořčicí. Báječně také doplní recept na pečené maso se zeleninou, nebo ty nejlepší kuřecí řízky.
Americké brambory ingredience
- 500 g brambor, nakrájených na klínky
- 1 – 2 lžíce avokádového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1 lžička nasekaného rozmarýnu
Americké brambory recept
Předehřejte troubu na 218 °C a vyložte 1 velký plech pergamenovým papírem.
Pokud recept zdvojnásobíte nebo znásobíte, dbejte na to, abyste plech nepřeplnili a nepřidali do trouby příliš mnoho brambor najednou, jinak se budou špatně péct a místo toho se budou dusit, což povede k tomu, že brambory budou kašovité a méně propečené/křupavé.
Na plech přidejte nakrájené brambory a pokapejte je avokádovým olejem. Brambory by měly být obalené, ale ne nasáklé olejem. Poté přidejte sůl, pepř a rozmarýn (volitelně) a dobře promíchejte.
Pečte, dokud nebudou zlatohnědé a křupavé, nebo asi 20-25 minut. Že jsou brambory hotové, poznáte podle toho, že jsou zespodu a na okrajích zlatohnědé a uprostřed měkké.
Ihned si je vychutnejte s přílohami a omáčkami podle výběru. My dáváme přednost kečupu nebo pálivé omáčce. Chutná by byla také aioli.
Vychlazené zbytky skladujte v chladničce až 3-4 dny (nejsou vhodné do mrazničky). Ohřívejte v mikrovlnné troubě nebo – podle našich preferencí – na litinové pánvi na středním ohni.
Pečené brambory ve slupce – recept
Tyto křupavé pečené brambory ve slupce jsou naprostou lahůdkou! Super křehké uvnitř, se zlatavě hnědými okraji a dokonale opečenou slupkou, tyto brambory jsou tou nejlepší přílohou pro rychlou a snadnou večeři. Zkuste k nim připravit třeba pikantní karbanátky krumlovský drak.
Pečené brambory ve slupce – ingredience
- 1 kg žlutých nebo bílých brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř
Pečené brambory ve slupce recept
Předehřejte troubu na 185 °C a vyložte plech pergamenem. Brambory omyjte a osušte papírovými utěrkami.
Nakrájejte brambory na kousky. Kousky brambor promíchejte s olivovým olejem.
Kousky brambor položte na plech v jedné vrstvě. Vložte brambory do trouby a pečte 45 minut nebo dokud nezměknou a nezískají zlatohnědou barvu.
Upečené brambory i se slupkou vyjměte z trouby a podle chuti je posypte solí a pepřem.
Pečené brambory se sýrem – fantastické zapečené brambory – recept
Jen málo věcí je lepších než fantastické zapečené brambory – pečené brambory se sýrem. Vychutnejte si dozlatova opečené, křupavé brambory s lahodným sýrem.
Pečené brambory se sýrem – ingredience
- 60 g másla
- 1/4 šálku hladké mouky
- 2 a 1/3 šálku mléka
- 2 šálky strouhaného sýra
- 1,2 kg brambor
Fantastické zapečené brambory se sýrem recept
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte 6 cm hlubokou a 24 cm čtvercovou zapékací misku.
V těžkém kastrolu na středním ohni rozpusťte máslo. Přidejte mouku. Za stálého míchání vařte 2 minuty nebo dokud nezačne bublat. Odstavte z ohně. Za stálého míchání pomalu přidávejte mléko, dokud se dobře nespojí. Vraťte zpět na oheň. Za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezačne vřít.
Přidejte 1 a 1/2 šálku sýra. Promíchejte, aby se sýr spojil.
Na dno zapékací mísy naaranžujte třetinu brambor tak, aby se mírně překrývaly. Posypte je solí a pepřem. Lžící přelijte třetinu sýrové omáčky přes brambory. Postup dvakrát opakujte. Posypte zbývajícím sýrem.
Pečte 1 hodinu nebo dokud brambory nezměknou a povrch nezezlátne. Pokud začnou brambory příliš hnědnout, přikryjte je alobalem.
Pečené brambory s česnekem – recept
Tyto vynikající pečené brambory s česnekem budete mít hotové zhruba za hodinu, a bohatě s nimi nasytíte až osm hladových krků.
Pečené brambory s česnekem – ingredience
- 90 g malých brambor
- 60 ml olivového oleje
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 lžička pepře
- 2 lžičky drceného česneku
- 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky
Pečené brambory s česnekem – postup
Předehřejte troubu na 200 °C.
Brambory rozkrojte na poloviny nebo čtvrtiny a dejte je do mísy s olivovým olejem, solí, pepřem a česnekem a promíchejte, dokud se brambory dobře nepropečou.
Přeneste brambory na plech a rozložte je do jedné vrstvy. Pečte v troubě 45 minut až hodinu nebo dokud nezhnědnou a nezkřehnou. Během pečení brambory dvakrát otočte stěrkou, aby se rovnoměrně opekly.
Brambory vyjměte z trouby, promíchejte s petrželkou, podle chuti okořeňte a podávejte horké.
Pečené brambory v alobalu – recept
Pečené brambory v alobalu patří mezi velmi oblíbené pokrmy. Ať už se rozhodnete připravit si je na grilu nebo v troubě, zaručeně si na nich pochutnáte.
Pečené brambory v alobalu – ingredience
- 6 velkých brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- Máslo
- Kysaná smetana nebo řecký jogurt, nepovinně
Pečené brambory v alobalu – postup
- Nejprve předehřejte gril nebo troubu na 205 °C.
- Brambory prohřejte pod teplou vodou a drátěnkou odstraňte případné nečistoty nebo zbytky a poté je osušte ručníkem.
- Brambory pokapejte olivovým olejem a rukama vmasírujte olej do slupky. Poté celé brambory vydatně osolte a opepřete.
- Každou bramboru zvlášť zabalte do kousku alobalu.
- Gril: Brambory položte přímo na grilovací rošt na přímý žár. Přikryjte je a nechte 45-60 minut péct. Každých 10 minut je otočte.
- Trouba: Brambory položte přímo na rošty v troubě a nechte je péct 45-60 minut, přičemž je po 30 minutách otočte.
- Po 45 minutách propíchněte jednu z brambor vidličkou, abyste zjistili, jak jsou měkké. Jakmile je snadno propíchnete, víte, že jsou hotové!
- Odstavte je z ohně, nechte 15 minut vychladnout a poté je vybalte z fólie a snězte.
- Doplňte je oblíbenými přílohami a pochutnejte si!
Pečené maso s bramborem – recept
Připravte si tak trochu netradiční brambory. Tyto pečené brambory jsou plněné sýrem a hovězím masem, a stoprocentně si na nich pochutnáte.
Pečené maso s bramborem ingredience
- 6 středně velkých brambor na pečení
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 lžíce nakrájené cibule
- 1/3 šálku zakysané smetany
- 1 plechovka nasekaných zelených chilli papriček
- 3 lžíce másla
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/2 lžičky chilli
- 3/4 šálku rozdrobeného sýra čedar
Pečené maso s bramborem – postup
- Brambory pečte 1 hodinu při 180 °C nebo dokud nezměknou. Nechte vychladnout. Mezitím ve velké pánvi na středním ohni uvařte hovězí maso s cibulí, dokud maso nezrůžoví; hovězí maso rozdrobte a nechte okapat.
- Z každé brambory odkrojte tenký plátek. Opatrně vydlabejte dužinu a ponechte tenkou slupku; dužinu vložte do mísy. Přidejte zakysanou smetanu, chilli, máslo, worcestrovou omáčku, sůl, česnekový prášek a chilli a rozmačkejte nebo rozšlehejte.
- Vmíchejte masovou směs, dokud se nespojí. Naplňte do bramborových skořápek.
- Naplněné brambory položte na nevymaštěný plech. Posypte je sýrem. Pečte při teplotě 180 °C po dobu 10-15 minut nebo dokud nejsou brambory prohřáté.
Pečené brambory jsou také skvělým zdrojem energie pro sportovce a ty, kteří se aktivně věnují sportu. Brambory jsou bohaté na sacharidy, které jsou důležité pro udržení energie a výdrž, a pomáhá udržovat správnou funkci svalů a nervové soustavy.
Proto jsou pečené brambory oblíbenou volbou sportovců jako příloha. Pečené brambory jsou také skvělým způsobem, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi.
Pečené brambory se zeleninou – recept
Tato jednoduchá zeleninová směs brambor, mrkve a zelených fazolek je ochucená lahodnou směsí česneku a čerstvých bylinek a následně upečená. Je to vynikající příloha, která se hodí téměř ke všemu.
Pečené brambory se zeleninou – ingredience
- 750 g červených baby brambor, rozčtvrcených
- 500 g nakrájené mrkve
- 3 lžíce olivového oleje, rozdělené
- 1 lžíce mletého čerstvého tymiánu
- 1 lžíce mletého čerstvého rozmarýnu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 340 g zelených fazolek, konce seříznuté, rozpůlené
- 1 a 1/2 lžíce mletého česneku (4 stroužky)
Pečené brambory se zeleninou – postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Ve velké míse smíchejte brambory, mrkev s 2 a 1/2 lžíce olivového oleje, tymiánem, rozmarýnem a podle chuti osolte a opepřete.
- Rozprostřete na vyložený plech. Pečte v předehřáté troubě 20 minut.
- Zelené fazolky v míse promíchejte se zbývajícími 1/2 PL olivového oleje a lehce osolte. Přidejte na plech s ostatní zeleninou, přidejte česnek, vše promíchejte a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.
- Vraťte do trouby a pečte, dokud všechna zelenina nezměkne a lehce nezhnědne, asi o 20 minut déle. Podávejte teplé.
Pečené brambory se sýrem – recept
Tyto lahodné pečené brambory se sýrem jsou rychlé, snadné a jsou naprosto dokonalou přílohou ke každému jídlu.
Pečené brambory se sýrem – ingredience
- 3 červené brambory nakrájené na kousky
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička granulovaného česneku
- 1 lžička petrželky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1 šálek strouhané mozzarelly
Pečené brambory se sýrem – postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Formu na pečení lehce postříkejte sprejem na pečení.
- Nakrájejte brambory na kousky. Pomocí papírové utěrky je lehce osušte a pak je vložte do mísy.
- Smíchejte brambory s kokosovým olejem a kořením.
- Uspořádejte brambory v jedné vrstvě na plech, aby se mohly rovnoměrně opéct.
- Pečte 25 minut, během pečení jednou nebo dvakrát promíchejte,dokud nedosáhnete požadované hnědé barvy. Pokud chcete mít brambory křupavé, dejte je na 2-4 minuty pod brojler.
- Brambory pokryjte rozdrobeným sýrem a vložte zpět do horké trouby na 3-4 minuty nebo dokud se sýr nerozpustí.
- Podávejte a pochutnejte si.
Opečené brambory na pánvi – recept
Příprava těchto opečených brambor na pánvi je poměrně snadná, stačí k ní pouze brambory, olej a sůl; výsledkem jsou nepříliš slané, krémové, opečené a osmažené brambory.
Opečené brambory na pánvi – ingredience
- Malé brambory, nakrájené na poloviny nebo čtvrtiny
- Olivový olej
- Sůl
Opečené brambory na pánvi – postup
- Brambory rozpulte a položte je řeznou stranou dolů; každou polovinu znovu rozpulte, ale nechte je pohromadě.
- Zvolte dostatečně velkou litinovou pánev, aby se na ni vešly rozpůlené brambory. Přidejte tolik olivového oleje, aby bylo dno pánve pokryto olejem. Olej zahřívejte na středním plameni, dokud se nezačne třpytit.
- Do oleje na celé dno pánve nasypte štědrou vrstvu soli, pokud možno rovnoměrně v tenké vrstvě. Na sůl položte poloviny brambor (přičemž kousky druhého řezu nechte u sebe, aby brambory vypadaly jako jedna polovina).
- Smažte při střední teplotě (bez nahlížení), dokud si nejste jisti, že se brambory musí připalovat (nepřipalují), asi 10 až 12 minut v závislosti na velikosti brambor.
- Po 10 minutách opatrně otočte půlku brambory, abyste zjistili, zda je pěkně propečená, pokud ne, pokračujte ve smažení ještě několik minut.
- Když jsou brambory pěkně hnědé, stáhněte teplotu na co nejnižší stupeň a pánev přiklopte. Jak se brambory začnou napařovat, uslyšíte prskající zvuky a pod pokličkou budou dál hnědnout.
- Přikryté vařte asi 20 minut. Brambory jsou hotové, když do nich snadno vklouzne ostrý nůž. Podávejte horké. Přikryté a s vypnutým ohřevem vydrží 30 minut nebo déle. Pokud je necháte stát, slijte z pánve přebytečný olej. Stejně dobré jsou i při pokojové teplotě.
Pečené brambory grenaille – recept
Grenaille je brambora, která se sklízí předtím, než dozraje, což vysvětluje její malou velikost a tenkou slupku – není třeba ji loupat. Pečená v kastrolu, v troubě nebo smaženýána pánvi je skutečnou lahůdkou.
Pečené brambory grenaille – ingredience
- Malé grenaille brambory
- Hrubozrnná sůl
- OIivový olej
Pečené brambory grenaille – postup
- Začněte tím, že brambory očistíte od slupky. Odstraňte nečistoty atd. Rozpalte velkou pánev wok s 1-2 lžícemi olivového oleje. Uvařte brambory grenailles s hrubou solí.
- Občas protřepejte přikrytím. Nepřidávejte vodu. Nemělo by to být nutné, ale většinou míchejte.
- Vařte 30 až 45 minut (začněte s vysokou teplotou, po 15-20 minutách zmírněte). Ve středu musí být uvařené (vyzkoušejte nožem).
Pečené brambory jsou oblíbeným pokrmem, který si oblíbili milovníci jednoduché a chutné kuchyně. Tento jednoduchý pokrm lze připravit různými způsoby a použít různé přísady, které zajišťují vynikající chuťové zážitky.
Recepty na pečené brambory jsou jednoduché a snadno přizpůsobitelné podle vašich představ, takže si je můžete připravit kdykoliv v pohodlí vašeho domova. Bramborový salát je klasika, vyzkoušejte ale některý z uvedených receptů a užijte si chutné a zdravé jídlo, které potěší vaše chuťové buňky.