Pomazánka sloní žrádlo patří mezi retro chlebíčkové pomazánky. Sloní žrádlo nebo ševcovský mls patří k oblíbeným českým pomazánkám ověřeným generacemi. Skvěle se hodí na chlebíčky, jednohubky nebo i jen tak na chleba, nebo rozpečený toust. Základem této pomazánky je měkký salám. Příprava této chlebíčkové pomazánky je velmi jednoduchá, rychlá a navíc se do ní používají ingredience za pár korun.
Obsah článku
Pomazánka sloní žrádlo – recept
Sloní žrádlo bez vaření – recept
Ševcovský mls – recept
Chlebíčková pomazánka – recept
Sýrová pomazánka z pomazánkového másla – recept
Studená večeře pro děti
Zajímavosti o pomazánkách
Podobné salámové pomazánky najdete i v obchodech, ale chuťově nemusí být moc dobré, a navíc často obsahují velké množství chemie ve formě dochucovadel a různých stabilizátorů. Připravte si ji proto v pohodlí domova, kde vám budou všechny suroviny známé.
Pomazánka sloní žrádlo – recept
Jde o velmi snadnou pomazánku, která skvěle funguje s každým druhem pečiva, díky čemuž se také začala používat i jako základ na chlebíčky.
Pomazánka sloní žrádlo – ingredience
- 300 g měkkého salámu
- 100 g tvrdého sýra
- 1 cibule
- 2 kyselé okurky
- 100 g majonézy
- 3 vejce
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce kremžské hořčice
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- sůl a pepř podle chuti
Pomazánka sloní žrádlo – postup
- Olej, ocet, hořčici, kečup a worcestrovou omáčku smíchejte a nechte v kastrůlku přejít varem, potom odstavte
- Uvařte vejce natvrdo, nechte ho vychladnout a oloupejte.
- Na hrubém struhadle nastrouhejte do misky uvařená vejce a salám, sýr a okurky nastrouhejte najemno, cibuli pokrájejte nadrobno. Vše promíchejte, aby se spojilo.
- Přidejte vychladlou směs z kastrůlku a majonézu.
- Opepřete, popřípadě dosolte a dejte vychladit.
- Hotovou pomazánku namažte na plátky veky a takto připravené chlebíčky zdobte podle vlastní chuti.
Recept na sloní žrádlo bez vaření
Bez vaření je pomazánka sloní žrádlo ještě rychlejší na přípravu a hodí se, když je neohlášená návštěva za rohem. Je velmi oblíbená mezi studenty pro svou rychlost, jednoduchost a hlavně levné ingredience.
Základ tvoří ingredience, které máte nejspíš doma, skládá se z měkkého salámu, cibule, nakládaček a dochucovadel jako je kečup, hořčice a majonéza s tatarkou.
Sloní žrádlo bez vaření – ingredience
- 500 g šunkového salámu (dá se nahradit jiným)
- 3 nakládané okurky
- 3 lžíce kečupu
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 1 cibule
- 150 g majonézy
- 150 g tatarské omáčky
Sloní žrádlo bez vaření – postup
- Na jemném struhadle nastrouhejte šunkový salám a nakládané okurky.
- Přidejte najemno nakrájenou cibuli, kečup, plnotučnou hořčici a majonézu s tatarskou omáčkou.
- Řádně promíchejte a podávejte jako pomazánku na chlebíčky. Hodí se však na jakékoliv pečivo.
Každý je však radši, když je na stole víc než jeden druh pomazánky na chlebíčky a má tak větší možnost výběru. Kdo čeká větší počet hostů, tomu se doporučuje mít připravené alespoň tři pomazánky.
A čím jsou barevnější a kontrastnější, tím lepší. Případně je možné každý chlebíček na závěr ozdobit něčím jiným, pro více chutí.
Ševcovský mls (pomazánka sloní žrádlo) – recept
Pokud si ke svačině rádi dopřáváte saláty s čerstvým pečivem a ze všeho nejvíc saláty s majonézou, pak rozhodně musíte vyzkoušet tento recept. Salát je velmi snadný a rychlý na přípravu, lehce pikantní a nejlepší je podávaný s čerstvým a křupavým rohlíkem.
Ševcovský mls – ingredience
Nálev:
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce worcesterové omáčky
- 2 lžíce pikantního kečupu
- 1 lžička cukru
Další suroviny:
- 500 g měkkého salámu
- 2 velké cibule
- majonéza
- mletý černý pepř podle chuti
Ševcovský mls – postup
- Nejdříve uvařte nálev. Do hrnce dejte ocet, hořčici, worcesterovou omáčku, pikantní kečup a cukr.
Vše spolu krátce svařte a poté nechte zchladnout. - Měkký salám nakrájejte na nudličky, cibuli nadrobno a v míse smíchejte s vychladlým nálevem, majonézou a mletým černým pepřem.
- Podáváme nejlépe s bílým pečivem.
Chlebíčková pomazánka – recept
Pomazánky na chlebíčky jsou tolik oblíbenou pochoutkou, že se v České republice už několik generací objevují na všech možných slavnostních akcích, oslavách, rodinných večeřích i jen tak po návratu z práce nebo školy.
Pokud se chystáte na oslavu, můžete si pomazánky vyrobit sami, nebo si je můžete koupit v obchodě, kde si je můžete vybrat z širokého výběru.
Hledáte rychlý a jednoduchý tip na večeři, nebo přemýšlíte, jakou připravit pomazánku na chlebíčky na rodinnou oslavu? Chlebíčkové pomazánky jsou u nás velmi oblíbené, protože jsou snadno připravitelné a jsou k dispozici v široké škále chutí.
Mezi populární druhy pomazánek na chlebíčky patří:
- vlašský salát
- sýrová pomazánka
- hermelínová pomazánka
- masová pomazánka
- ševcovská pomazánka (sloní žrádlo)
- pomazánka z červené řepy
- nejlepší krabí pomazánka
- křenová pomazánka
- pomazánka z pomazánkového másla
- nejlepší mrkvová pomazánka
- tvarohová pomazánka
- avokádo pomazánka a mnoho dalších
Báječná pomazánka na chlebíčky – recept na domácí vlašský salát
Vlašský salát je retro klasika, kterou si lidé rádi dopřávají i v dnešní době. Je snadno dostupný v obchodech, ale ne vždy víte, co obsahuje a chuťově vás také nemusí každý úplně nadchnout. Zkuste si ho připravit podle tohoto receptu v pohodlí domova.
Báječná pomazánka na chlebíčky – recept na domácí vlašský salát – ingredience
- 4 – 5 brambor
- 2 – 3 mrkve
- 200 g šunkového salámu
- 300 ml majonézy
- 1 lžička hořčice
- 1 menší konzerva sterilovaného hrášku
- 4 sterilované okurky
- Sůl, mletý černý pepř, ocet a worcestrová omáčka podle chuti
Báječná pomazánka na chlebíčky – recept na domácí vlašský salát – postup
- Brambory očistěte a ve slupce uvařte doměkka.
- Uvařené brambory nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na nudličky.
- Mrkev oloupejte a uvařte ji doměkka, poté ji nakrájejte na kostičky.
- Šunkový salám a nakládané okurky nakrájejte na jemné nudličky.
- Zeleninu se salámem dejte do velké mísy. Do mísy přidejte majonézu a hořčici. Salát jemně osolte, opepřete a dochuťte troškou octa a worcestrové omáčky.
- Vlašský salát pečlivě promíchejte a dejte vychladit do lednice. A ještě jedna rada na závěr: Pokud chcete použít vlašský salát na chlebíčky, krájejte všechny ingredience na co nejmenší kousky.
Sýrová pomazánka z pomazánkového másla – recept
Na chlebíčky, jednohubky, na topinky, anebo na obyčejný kus pečiva. Sýrovou pomazánkou z pomazánkového másla vyřešíte občerstvení na oslavu, ale taky během chvilky připravíte studenou večeři pro děti i dospělé.
Sýrová pomazánka z pomazánkového másla – ingredience
- 2 lžíce pomazánkového másla
- 1 lžíce mletého česneku
- 2 lžíce strouhaného sýra
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
Sýrová pomazánka z pomazánkového másla – postup
- Pomazánkové máslo a česnek smíchejte, přidejte strouhaný sýr, sůl a čerstvě mletý černý pepř.
Rozmíchejte a máte hotovo. - Na ozdobu se hodí plátky natvrdo vařeného vajíčka, plátky rajčete atd. Vařené vajíčko lze přidat i do pomazánky, nebo můžete přidat lahůdkovou cibulku.
- Pomazánka je moc dobrá i na počesnekovaných topinkách.
Studená večeře pro děti
Bez ohledu na roční období (ale zejména v létě) jsou večery, kdy se vám opravdu nechce vařit. Potřebujete snadno připravit večeři pro děti, která není třeba ohřívat ani vařit? Mezi oblíbené studené večeře pro děti patří saláty, wrapy, sendviče, pomazánky, obložené talíře a další.
Vyzkoušejte třeba domácí lučinu z tvarohu a jogurtu, která je jistě zdravější než kupovaná a s kouskem čerstvého pečiva každého potěší. Vajíčková pomazánka (recept) je dalším skvělým tipem, vajíčkovou pomazánku bez majonézy podávejte na opečených toastech nebo čerstvém pečivu, abyste dětem připravili chutnou a výživnou pochoutku.
Teplé večeře mají své místo, ale pokud hledáte čerstvé možnosti, které vyžadují jen velmi málo vaření a žádné ohřívání, pak se vám budou hodit tyto nápady na večeře. Studená večeře pro děti není jen rohlík se šunkou. Dají se vykouzlit i další pokrmy.
Zajímavosti o pomazánkách
Pomazánky jsou oblíbeným pokrmem, který se často podává na oslavách, večírkách nebo prostě jen tak jako pochoutka ke snídani. Existuje mnoho různých druhů pomazánek, které se liší nejen svým složením, ale také zajímavými příběhy. Přinášíme vám tři zajímavosti o pomazánkách, které vás rozhodně zaujmou.
Pomazánka zvaná tvarůžky
Všichni Češi dobře znají tuto pomazánku, kterou si můžete připravit jednoduše doma. Tvarůžková pomazánka se však stala předmětem sporů mezi Českem a našimi sousedy na Slovensku. Slováci totiž tvrdí, že tvarůžky jsou původem ze Slovenska a náleží jim na tom, aby byla tato pomazánka označována jako slovenská.
Na druhou stranu čeští nadšenci tvarůžků trvají na tom, že tuto specialitu známe až v Čechách. O sporu bylo dokonce rozhodováno soudem, ale nakonec nebyla nalezena jednoznačná odpověď na to, kde tvarůžky vznikly. Každopádně nadále si můžeme vychutnávat tuto výbornou pomazánku, ať už je z Čech či ze Slovenska.
Česneková pomazánka a kultura
Česnek je v naší kuchyni velmi oblíbeným přísadou a někdy je dokonce považován za „liblické zlato“. Česneková pomazánka se také stala symbolickým jídlem pro českou kulturu. Například v divadelním představení „Česko jí česnek“ se objevuje scéna, ve které vyšetřovatelé pátrají po vrahovi právě prostřednictvím stop obsahu česnekové pomazánky.
Tato scéna přispěla k popularitě česnekové pomazánky a ukázala, jak je pro některé lidi nejen chutnou, ale i kulturní pochoutkou.
Avokádová pomazánka a zdraví
Avokádová pomazánka je často nazývána superpotravinou díky svému vysokému obsahu zdravých tuků a vitaminů. Avokádo je také velmi prospěšné pro srdce a celkové zdraví. Ačkoli avokádo pochází ze Střední a Jižní Ameriky, avokádová pomazánka získala popularitu po celém světě, včetně České republiky.
Tato pomazánka se často používá jako alternativa k běžným máslovým nebo sýrovým pomazánkám a je oblíbenou volbou mezi vegetariány a vegany, kteří si potrpí na své zdraví.
Pomazánky jsou tedy nejen chutnou pochoutkou, ale také mají své příběhy a zajímavosti. Ať už je to spor o původ tvarůžkové pomazánky, kulturní význam česnekové pomazánky nebo zdravotní výhody avokádové pomazánky, tyto tři příklady ukazují, že pomazánky jsou součástí naší kuchyně i kultury.
Osobně si připravuji pomazánky velmi rád/a, protože jsou jednoduché na přípravu a skvěle se hodí k pečivu či jako dip. Pokud ještě nejste fanoušky pomazánek, doporučuji vám je vyzkoušet. Určitě se v nich brzy i vy najde nějaký oblíbený druh.