Víno, ženy a zpěv. Ženám, a kor českým ženám, přišli muži na chuť už dávno. Zpěv patří mezi národní zvyklost. Víno má našich zemích dlouhou tradici, a přesto se moderní Čech víno teprve učí pít a učí skladovat. Víno umíme vypěstovat výborné, ale jeho skladování krom zasvěcených, neumíme. Samozřejmě nejlepší je vinný sklípek. Vinný sklípek umí tu správnou atmosféru pro víno. Ten kdo si nemůže pořídit vinný sklípek a vínu se chce věnovat, může si pořídit tzv. vinotéku. Chladničku na víno.
Víno je potřeba chránit před externími vlivy, které na něj působí. Proto se musí uchovávat ve své ledničce na víno, tedy ve vinotéce. Vinotéka chrání lahve vína před vibracemi, nežádoucími zápachy, udržuje správnou teplotu a chrání ho před oxidací. Víno se ve vinotéce ukládá zásadně v horizontální pozici, což je pro víno ideální. Domácí vinotéka vám dává záruku, že podávané víno bude mít tu správnou teplotu a nebude zkažené.
Vinotéku vybírejte především podle následujících faktorů:
- počet lahví k uskladnění
- věstavěná / volně stojící
- design
- cena
- náročnost chlazení
Velikost volte v závislosti na velikosti vaší vášně k vínu. Pokud plánujete uchovávat větší počet lahví nebo pokud víno máte pro chuťovku, velist přizpůsobte. Vinotéky volně stojící i vinotéky vestavné mají již velmi působivý design a rozličné vlastnosti. Cena vinotéky závisí na velikosti a vaší náročnosti. Pokud chcete vašim vínům dopřát opravdu luxusní pohodlí a bezpečnost, zvolte dražší. Špičky mezi vinotékami mají kromě skladovacích zón i police, které slouží k přechodu na kanzumační teplotu vína. Dále pak mají možnost nastavení různých teplot v jednotlivých chladících zónách, pro odlišná vína. Mívají i filtr s aktivním uhlíkem, pro filtraci vzduchu, přicházejícího dovnitř. Vinotéky nejlepších značek myslí i na skladování otevřených lahví, poskytují prostor i vysokým karafám. Rozšířeným pravidlem je, že vinotéky by měli stát v místnostech, kde teplota dosahuje max 22°C a min 10°C. Do horní části vinožtéky se ukládá červené víno, pod červené bílé a na spod perlivá vína.
Na závěr správné teploty vín:
- červené víno 15 – 18°C
- růžové, bílé víno 7 – 12°C
- perlivé víno 8 – 10°C
- likérové víno 6 – 8°C
- šumivé víné 5 – 7°C