Majolka je oblíbená omáčka, která se hodí k široké škále jídel. Kromě klasické varianty si ji můžete snadno připravit i s pikantní příchutí wasabi, osvěžující chutí tzatziky nebo s citrusovou chutí citronu.
Majolka je oblíbená a univerzální omáčka, která se hodí k široké škále jídel. Mnoho lidí si ji oblíbilo pro její krémovou konzistenci a bohatou chuť. Klasická varianta majolky je skvělá, ale co když chcete v kuchyni vyzkoušet něco nového a neotřelého?
Tento průvodce vám představí tři pikantní a osvěžující variace majolky: s wasabi, tzatziky a citronem. Tyto omáčky dodají vašim oblíbeným jídlům nový rozměr a obohatí váš jídelníček o netradiční chutě.
Majolka s wasabi:
Ingredience:
- 2 žloutky
- 200 ml oleje (řepkový, slunečnicový)
- 1 lžička šťávy z citronu
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička wasabi pasty
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Žloutky a hořčici vložte do mixéru a šlehejte do pěny.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte olej, dokud omáčka nezhoustne.
- Přidejte citronovou šťávu, wasabi pastu, sůl a pepř a promíchejte.
- Majolku s wasabi dejte do chladničky vychladnout.
Majolka tzatziky:
Ingredience:
- 2 žloutky
- 200 ml oleje (řepkový, slunečnicový)
- 1 lžička šťávy z citronu
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 1/2 okurky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce kopru (nasekaného)
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Žloutky a hořčici vložte do mixéru a šlehejte do pěny.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte olej, dokud omáčka nezhoustne.
- Přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř a promíchejte.
- Okurku nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní přebytečnou vodu.
- Česnek prolisujte a smíchejte s okurkou, koprem a olivovým olejem.
- Směs s okurkou vmíchejte do majolky.
- Majolku tzatziky dejte do chladničky vychladnout.
Majolka s citronem:
Ingredience:
- 2 žloutky
- 200 ml oleje (řepkový, slunečnicový)
- 1 lžička šťávy z citronu
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- kůra z 1 citronu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Žloutky a hořčici vložte do mixéru a šlehejte do pěny.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte olej, dokud omáčka nezhoustne.
- Přidejte citronovou šťávu, kůru z citronu, sůl a pepř a promíchejte.
- Majolku s citronem dejte do chladničky vychladnout.
Tipy:
- Majolku s wasabi skvěle doplňuje grilované maso, ryby a sushi.
- Majolka tzatziky se hodí k masu, zelenině a pita chlebu.
- Majolka s citronem je ideální k rybám, mořským plodům a salátům.
- Experimentujte s bylinkami a kořením a vytvořte si vlastní originální variace majolky.
Vychutnejte si pikantní, osvěžující a citrusové variace majolky a obohaťte tak chuť vašich oblíbených jídel!