Správná teplota vína – jak pít bílé nebo červené?

Spotřebiče

Ať už bílé, červené nebo šampaňské, tak ani jeden z těchto chutných moků není ideální pít nechlazený. Komu by se ale chtělo neustále chodit do lednice nebo vinotéky pro vychlazenou lahev? Proč si tedy nepořídit Chladič na víno Sencor SWC 5050, se kterým Vám už tento problém nebude hrozit?

Že nevíte na jakou teplotu by mělo být konkrétní víno vychlazené? Nevadí, jelikož Chladič na víno Sencor SWC 5050 má tři teplotní stupně na každý tip vína (11 °C pro bílé, 17 °C pro červené a 5 °C na šampaňské). Tento chladič je navíc vybabet speciálním lemem ze silikonu, aby byl dokonale udržen chlad a zároveň je i zajištěn těsný kontakt s lahví, aby bylo víno skutečně dobře vychlazené.

Další z výhod  Chladiče na víno Sencor SWC 5050 je i jeho design. Když Vám zrovna nebude sloužit jako zdroj chladu pro Vaše vínečko, tak jistě oceníte i jeho vzhled, díky kterému bude působit i jako zajímavá a pěkná dekorace.

Jaká je ta správná teplota?

Správná teplota pro podávání vína je jedním z faktorů, které mohou zásadně ovlivnit jeho chuť a aroma. Představme si, jak správně podávat bílé víno a červené víno.

Bílé víno má tendenci být chlazenější než červené víno. Doporučená teplota pro podávání bílého vína se pohybuje mezi 8 a 12 stupni Celsia. Při této teplotě se přirozeně vyniknou jeho svěžest, minerální tóny a ovoce, které jsou typické pro bílá vína.

Příliš chladné víno by vás mohlo ochudit o mnohé z těchto charakteristik, zatímco příliš teplé víno by bylo neosvěžující až mdlé. Chladnější teplota také pomáhá udržet bílé víno čerstvé po delší dobu, zejména pokud ho pijete pomalu.

Na druhou stranu červené víno se obecně podává při teplotě mezi 14 a 18 stupni Celsia. Teplejší teplota pomáhá uvolnit a otevřít jeho bohatá a složitá aroma. Příliš chladné podávání by zase mohlo zkazit jeho chuťové vlastnosti a zdůraznit třísloviny a kyselost. Pokud máte červené víno příliš teplé, alkohol a třísloviny se vyznívají příliš agresivně.

Pamatujte si také, že správná teplota pro podávání vína se může lišit v závislosti na odrůdě a stylu vína. Například lehčí a osvěžující bílá vína, jako Sauvignon Blanc, se nejlépe podávají při nižších teplotách kolem 8-10 stupňů Celsia, zatímco plnější a bohatší bílá vína, jako Chardonnay, si mohou užít i teploty kolem 12 stupňů Celsia.

U červených vín existuje také variabilita v teplotě podávání. Jemnější červená vína, jako Pinot Noir, se nejvíce projevují při nižších teplotách, kolem 14-16 stupňů Celsia. Na druhou stranu, vína s větší tělnatostí a více taniny, jako Cabernet Sauvignon, mohou vyžadovat vyšší teplotu, kolem 16-18 stupňů Celsia.

Je důležité si uvědomit i to, že teplota vína se může během konzumace měnit. Pokud máte bílé víno na dobré teplotě při podávání, může se při postupném pití zahřívat v sklenici a vyvinout jiné aroma a chuťové složky. Naopak, červené víno, které je na začátku podávání trochu vlažné, se zahřeje na příjemnější teplotu při pití.

Vždy je dobré mít termometr na víno po ruce, abyste mohli zkontrolovat, zda je víno správně chlazené či zahřáté. Pokud nemáte termometr, můžete se spolehnout na své smysly. Pokud je víno příliš studené, může být na jazyku cítit omezené množství chutí. A naopak pokud je víno příliš teplé, může být příliš alkoholické a tříslovinkové.

Správná teplota vína je tedy klíčová pro vychutnávání a ocenění jeho plného potenciálu. Držte se doporučených teplot pro podávání bílého a červeného vína a experimentujte s vlastními preferencemi, aby byla vaše zkušenost s pitím vína ještě příjemnější.

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang