Teriyaki je japonský způsob přípravy jídla, který spočívá v grilování nebo opékání masa, ryb nebo zeleniny ve sladké marinádě na bázi sójové omáčky. Marináda se obvykle připravuje ze sójové omáčky, mirinu (sladkého japonského rýžového vína), saké, zázvoru a česneku. Podává se s dušenou rýží a zeleninou.
Kuřecí teriyaki je vynikající, protože kombinuje sladkou a slanou chuť teriyaki omáčky se šťavnatým a aromatickým kuřecím masem. Kombinace těchto dvou ingrediencí vytváří lahodné a syté jídlo.
Ingredience:
- 1 kg kuřecích prsou bez kůže a kostí, nakrájených na proužky
- 1/4 šálku sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce rýžového octa
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1/4 lžičky červených pepřových vloček
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce sezamových semínek
Postup:
- Ve velké míse smíchejte sójovou omáčku, med, rýžový ocet, česnek, zázvor a chilli vločky. Promíchejte metličkou.
- Do marinády přidejte kuře a promíchejte, aby se obalilo. Kuře nechte 15 minut marinovat.
- Sezamový olej rozehřejte ve velké pánvi na středně vysoké teplotě.
- Na pánev přidejte marinované kuře a za občasného míchání vařte asi 5 minut, dokud není kuře propečené.
- Vmíchejte sezamová semínka a vařte další 2 minuty.
- Kuře teriyaki podávejte s vařenou bílou nebo hnědou rýží a oblíbenou zeleninou. Dobrou chuť!
Populární japonská jídla
Japonská kuchyně je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších kuchyní na světě. Je charakteristická svým jedinečným stylem a podáváním jídla. Japonská kuchyně je známá svými čerstvými surovinami a precizním zpracováním.
Mezi nejpopulárnější japonská jídla patří sushi. Sushi je kombinací rýže ochucené octem a mořských plodů, jako je losos, tuňák nebo krevety. Toto jídlo je často servírováno se sojovou omáčkou a zázvorem. Sushi je oblíbené po celém světě a nabízí širokou škálu chutí a kombinací.
Sashimi je dalším favoritem japonské kuchyně. Jedná se o plátky čerstvých surovin, jako je ryba, která je nakrájena na tenké kousky a podávána bez tepelné úpravy. Sashimi je často servírováno s omáčkou zvanou sojasová omáčka a je doplněno okurkou, daikonem (japonská ředkev) a vodním okurkou. Toto jídlo je vysoce ceněné pro svůj čistý a čerstvý chuťový zážitek.
Posledním, ale rozhodně ne nejméně důležitým, japonským jídlem je také takoyaki. Jedná se o kuličky vyrobené z palačinkového těsta plněné kousky krakuše. Tyto kuličky jsou smaženy v okrouhlých speciálních pleších, které dávejí do kulatého tvaru. Takoyaki se často podává s omáčkou, majonézou a posypané nori a katsuobushi (drcené sušené rybí plátky). Je to populární jídlo na festivalech a pouličních stáncích v Japonsku.
Japonská kuchyně nabízí širokou škálu jedinečných a chutných jídel, která lákají gurmány z celého světa. Každé jídlo je pečlivě připravováno s ohledem na kvalitu a šetrnost k surovinám. Pokud máte rádi exotickou a zdravou kuchyni, japonská jídla by vás měla zaujmout. Vyzkoušejte sushi, ramen, tempuru, sashimi nebo takoyaki a objevte kouzlo japonské kuchyně.