Pokud jste milovníky sladkých a slaných dezertů, pak jste na správném místě. Borůvkový koláč s tvarohem je dekadentní a lahodná pochoutka, která jistě uspokojí vaše mlsné jazýčky. Jedná se o kombinaci dvou klasických dezertů: čerstvě upečeného borůvkového koláče a krémového cheesecaku.
Kůrka borůvkového koláče se obvykle připravuje ze směsi grahamových sušenek, másla a cukru. Náplň je kombinací čerstvě natrhaných borůvek, cukru a špetky citronové šťávy. Korpus a náplň se poté pečou v troubě dozlatova.
Tvarohová vrstva je kombinací smetanového sýra, cukru, vajec a vanilkového extraktu. Ta se pak nalije na borůvkový koláč a upeče se, dokud neztuhne. Po vychladnutí získá tvarohová vrstva bohatou krémovou konzistenci, která dokonale kontrastuje s trpkostí borůvek.
Ti, kteří hledají jedinečnou obměnu tohoto klasického dezertu, mohou přidat různé polevy. Skvělou volbou jsou nasekané pekanové ořechy, strouhaný kokos nebo kopeček šlehačky. Můžete být dokonce kreativní a přidat vrstvu čokoládové polevy. Rovněž je výborná i karamelová poleva.
Ať už se rozhodnete pro jakýkoli způsob, borůvkový koláč s tvarohem bude jistě hitem a patří mezi jednoduché dezerty. Je to skvělý způsob, jak zakončit jídlo nebo si po večeři prostě vychutnat něco sladkého. Pokud hledáte jedinečný a chutný recept na dezert, nehledejte nic jiného než vynikající koláč s borůvkami a tvarohem, který se dá připravit i jako vegan koláče.
TIP: Koláč podávejte k snídani se šálkem kávy cortado.
Pokud jste milovníci lahodných dezertů nezapomeňte vyzkoušet tyto recepty:
- koláč se švestkama
- nejlepší jablečný koláč
- nejlepší mrkvový dort
- pekanový koláč
- kefírový koláč s jablky
- ovocný dort
- dort Pavlova
- čokoládová buchta
- recept na makronky
- nejlepší krém z mascarpone
Borůvkový koláč s tvarohem – recept
Kombinace borůvkového koláče a tvarohu je lahodný dezert, který jistě potěší. Zde je jednoduchý a snadno proveditelný recept na tuto lahodnou pochoutku. Vychutnejte si borůvkový koláč s tvarohem do kulaté formy.
Ingredience na borůvkový koláč s tvarohem
- 2 hrnky čerstvých nebo mražených borůvek
- ½ šálku bílého cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce másla
- 1 nepečený 23 cm koláčový korpus
- ½ šálku citronového tvarohu
Postup na borůvkový koláč s tvarohem
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- V míse smíchejte borůvky, cukr, kukuřičný škrob a citronovou šťávu.
- Vložte koláčový korpus do 23 cm koláčové formy.
- Do koláčové formy nalijte borůvkovou náplň.
- Povrch náplně potřete máslem.
- Koláč pečte v předehřáté troubě 40 minut nebo dokud není kůrka zlatohnědá.
- Vyndejte koláč z trouby a na povrch rozetřete citronový tvaroh.
- Před podáváním nechte koláč vychladnout.
- Borůvkový koláč s tvarohem podávejte teplý nebo při pokojové teplotě.
Borůvkový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou – recept
Tento vláčný tvarohový koláč s borůvkami a zakysanou smetanou je dokonalou kombinací sladké a slané chuti. Trpkost borůvek a smetanovost tvarohu a zakysané smetany dělají z tohoto koláče jedinečný a lahodný pokrm.
TIP: Pro skvěle upečený koláč jsou vestavěné trouby Beko.
Ingredience na borůvkový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou
- jeden 23 cm nepečený koláčový korpus
- 2 šálky čerstvých nebo mražených borůvek
- 1 šálek tvarohu
- 1 šálek zakysané smetany
- 1/3 šálku cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mleté skořice
Postup na borůvkový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou
- Předehřejte troubu na 177 °C.
- Koláčový korpus vložte do 23 cm koláčové formy a okraje nařaste.
- Ve středně velké míse smíchejte borůvky, tvaroh, zakysanou smetanu, cukr, vanilku, muškátový oříšek a skořici.
- Směs nalijte do koláčové formy a rovnoměrně ji rozetřete.
- Pečte 45 minut nebo dokud není povrch koláče zlatohnědý a náplň bublinkatá.
- Před podáváním nechte borůvkový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou vychladnout.
Hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem – recept
Vychutnejte si hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem. Tento lahodný a snadný dezert je ideální pro rychlé a snadné pohoštění. Sladká a krémová chuť tohoto dezertu jistě uspokojí vaše mlsné jazýčky. Navíc je to skvělý způsob, jak využít zbytky borůvek, které máte po ruce.
Ingredience na hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem
- 1/4 šálku grahamových sušenek
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce cukru
- 1/4 šálku borůvek
- 2 lžíce změklého smetanového sýra
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup na hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem
- V malé misce smíchejte drobky z grahamových sušenek, máslo a cukr.
- Směs vložte do hrnku vhodného do mikrovlnné trouby a přitlačte, aby se vytvořila krusta.
- Na krustu položte borůvky.
- V samostatné misce smíchejte smetanový sýr, zakysanou smetanu a moučkový cukr dohladka.
- Směs smetanového sýra nalijte na borůvkovou vrstvu.
- Hrnek ohřívejte v mikrovlnné troubě 1 minutu nebo dokud se smetanový sýr nerozpustí a nezačne bublat.
- Před podáváním nechte hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem 5 minut vychladnout.
Hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou – recept
Tento borůvkový hrníčkový koláč s tvarohovou směsí a drobenkou je ideální způsob, jak si dopřát sladkou pochoutku, aniž byste se museli obtěžovat pečením celého dortu. Navíc je jeho příprava tak snadná, že můžete nechat pomáhat i děti. Vychutnejte si tento lahodný dezert s šálkem kávy nebo čaje a během chvilky budete mít dekadentní a lahodný dezert borůvkový koláč s drobenkou.
Ingredience na hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 šálku čerstvých borůvek
- 2 lžíce smetanového sýra
- 2 lžíce grahamových sušenek
Postup na hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou
- V malé misce smíchejte mouku, cukr, rozpuštěné máslo, mléko, prášek do pečiva a sůl.
- Směs nalijte do velkého hrnku a míchejte, dokud se zcela nespojí.
- Přidejte borůvky a míchejte, dokud se rovnoměrně nerozloží.
- V samostatné misce smíchejte smetanový sýr a drobky z grahamových sušenek.
- Hrníčkový koláč posypte směsí smetanového sýra a grahamových sušenek.
- Hrníčkový koláč ohřívejte v mikrovlnné troubě 1 minutu a 30 sekund.
- Před podáváním nechte hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou několik minut vychladnout.
Kynutý borůvkový koláč s tvarohem – recept
Pokud jde o moučníky, nic se nevyrovná borůvkovému koláči s tvarohovým těstem. Tato jedinečná kombinace sladkého a krémového tvarohového koláče a pikantních borůvek vytváří lahodnou pochoutku, která jistě potěší všechny členy vaší rodiny. Nejlepší na tom je, že se snadno připravuje a vyžaduje jen několik jednoduchých ingrediencí.
Ingredience na kynutý borůvkový koláč s tvarohem
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 2 a 1/4 lžičky aktivního sušeného droždí
- 1/2 lžičky soli
- 2/3 šálku teplé vody (40 °C až 46 °C)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1/2 šálku smetanového sýra
- 1/2 šálku cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 šálky čerstvých nebo mražených borůvek
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/4 šálku studené vody
Postup na kynutý borůvkový koláč s tvarohem
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, droždí a sůl.
- Vmíchejte teplou vodu a olej.
- Pomocí dřevěné lžíce míchejte, dokud nevznikne měkké těsto.
- Vyklopte těsto na lehce pomoučněnou plochu a hněťte ho asi 5 minut, nebo dokud nebude těsto hladké a pružné.
- Těsto vložte do vymazané mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Zatímco těsto kyne, připravte náplň.
- Ve středně velké míse vyšlehejte smetanový sýr, cukr a vanilku do světlé a nadýchané pěny.
- Vymažte 23 cm koláčovou formu.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto tak, aby se vešlo do koláčového formy.
- Těsto vložte do koláčové formy.
- V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo, borůvky, kukuřičný škrob a studenou vodu.
- Lžící směs naneste na připravené těsto.
- Na borůvkovou směs rozetřete směs smetanového sýra.
- Koláč pečte v troubě předehřáté na 190 °C po dobu 25 až 30 minut, nebo dokud není kůrka zlatohnědá a náplň bublinkatá.
- Před podáváním kynutý borůvkový koláč s tvarohem nechte vychladnout na mřížce.
TIP: Vyzkoušejte i tento rychlý tvarohový koláč s ovocem, například s malinami.
Linecký borůvkový koláč s tvarohem – recept
Nic neříká léto tak jako kousek čerstvě upečeného koláče a linecký borůvkový koláč s tvarohem je dokonalým způsobem, jak oslavit toto období. Je to skvělý způsob, jak využít čerstvé letní borůvky a připravit lahodný dezert, který si všichni zamilují.
Ingredience na linecký borůvkový koláč s tvarohem
- 2 šálky čerstvých borůvek
- 1/2 šálku bílého cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 2 lžíce másla
- 1/2 šálku grahamových sušenek
- 1 balení (227 g) změklého smetanového sýra
- 1/2 šálku bílého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 2 lžíce zakysané smetany
Postup na linecký borůvkový koláč s tvarohem
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Ve středně velké míse smíchejte borůvky, cukr, kukuřičný škrob, citronovou šťávu, skořici a muškátový oříšek.
- Nalijte do předem připravené koláčové formy.
- V malé misce smíchejte máslo a drobky z grahamových sušenek.
- Posypte jimi borůvkovou směs.
- Ve střední míse vyšlehejte smetanový sýr, cukr, vanilkový extrakt, vejce a zakysanou smetanu.
- Rozetřete na vrchol směsi grahamových sušenek a borůvek.
- Pečte 35 minut, nebo dokud není povrch zlatohnědý.
- Linecký borůvkový koláč s tvarohem před podáváním nechte vychladnout.
Borůvkový koláč s tvarohem na jakýkoliv způsob je snadný a chutný dezert, který zaujme každou společnost. Ať už ho podáváte ke zvláštní příležitosti, nebo jen tak na pohoštění, tato klasická kombinace chutí vás určitě potěší.