Sushi je japonské jídlo, které se skládá z rýže, která je ochucená sladkokyselou omáčkou sušinoko a často obsahuje různé náplně, jako je rybí maso, mořští plody nebo zelenina. Jeho příprava má jasně daná pravidla a v různých částech Japonska jsou typické jiné druhy. Jaké to jsou?
Sushi je zdravé jídlo, které je bohaté na bílkoviny, vlákninu a vitamíny. Dalším velmi známým pokrmem z Japonska je také Tonkatsu.
Nejznámějšími druhy sushi jsou:
- Nigiri sushi – malé kousky rýže s naloženým rybím masem, krabem, krevetami nebo zeleninou.
- Maki sushi – rolky z rýže, mořské řasy nori a náplně, která může být rybí, zeleninová nebo obojí.
- Uramaki sushi – rolky z rýže, která je navinuta kolem mořské řasy nori a náplně, která může být rybí, zeleninová nebo obojí.
- Chirashi sushi – salát z rýže, rybího masa, mořských plodů a zeleniny.
Sushi v různých koutech Japonska
Kami sushi: je to často podávané sushi na Hokkaidu. V oblasti kolem Hokkaida se loví ti nejlepší krabi a tak není divu, že právě Hokkaido často používá k přípravě krabí maso. Kami sushi existuje také v podobě tzv. Hako sushi. Sushi rýže je slisována do krabičky, která tvoří formu. Na vrch se dá vařené krabí maso. Podává se sójovou omáčkou a wasabi.
Hatahata sushi: sushi připravované v prefektuře AkitaRyba hatahata je tzv. písečná ryba Arctoscopus japonicus. Je to ryba dlouhá 15 -25 cm a vyskytuje se v severních částech moře v oblasti prefektury Akita a Yamagata. Je mastná a bělomasá. Tato ryba se spolu s kořenovou zeleninou marinuje a poté se promíchá se sushi rýží, do které byly přidány fermentační kvasinky kóji. Tato směs se servíruje na banánových listech.
Sasamaki kenuki sushi: je to druh nigiri sushi podávaný v oblasti Tokia. Takto připravované sushi bylo prý inspirací pro všechny ostatní oblasti a existuje ve skupině tzv. Edo mae sushi. Jedná se o klasické nigiri připravované převážně z tepelně upravených surovin- vařené krevety, vaječná omeleta, marinovaný úhoř, grilovaný úhoř. Vše se zabalí do bambusových listů a na těch se také servíruje. Každé nigiri je připravené z výrazně okyselené sushi rýže. Zabalení do bambusových listů má ochránit pokrm od bakterií.
Inari sushi: je to typ maki sushi a podává se v oblasti Tokia. Osmažené plátky tofu se podávají již v podobě malých měšců. Do těchto „sáčků“ se plní sushi rýže. Buď se sáčky uzavřou a spojem se dají směrem na talíř, nebo s sáčky naopak ovážou například pažitkou a vytvoří tak malé měšce. Nasládlá chuť opečeného tofu se výborně snoubí s nakyslou rýží.
Muši sushi: je to druh čiraši sushi, které se podává v Kjótu. Grilované kousky ryby, velmi malé, které se musí krájet až po grilování, se povaří krátce s kořenovou zeleninou ve vývaru, který se dochutí cukrem a sójovou omáčkou. Připravená směs se navrší do misky se sushi rýží, přidá se na tenké proužky pokrájená vaječná omeleta a celá porce se dá do pařáku napařit. Podává se teplé.
Masu sushi: sushi které se podává v prefektuře Toyama. Je to druh krabičkového suši. Na spodní část se dají bambusové listy, navrší se rýže, která se krabičkovou formou zmáčkne. Navrch se dá uzený losos, tuňák nebo uzený pstruh. Je možné použít kulatou formu a sushi pak vypadá jako květina – uprostřed je kulatá vrstva rýže, navrch losos a pod tím do tvaru listů naaranžované listy bambusu.
Futomaki sushi: typické maki sushi, velmi oblíbené v Osace. Okyselená rýže se navrství na řasu nori uspořádanou na rohožce. Jako náplň se použije uvařená dýně kampjó, kusy nakrájené vaječné omelety, krabí tyčinky, máčené houby shitake, či barevné okurky. Rolka je silná a chutná. Začátkem února se v Japonsku slaví první den jara a ten den se roky nekrájí na jednotlivé porce, ale jedí se vcelku.
Ika sushi: Sushi z Tokušimy. Sépie se dobře vymyje a natluče, aby byla měkká. Nechá se marinovat v júzu dvě hodiny. Potom se naplní ochucenou sushi rýží. Ze sépie naplněné rýží se nakrájí kolečka. Každé sousto je možné polít omáčkou okonomijaki nebo jakisoba.
Osaka sushi: krabičkové sushi z Ósaky. Do krabičkové formy se natlačí ochucená sushi rýže a poklade se vařenými kusy ryb – vše vedle sebe – pečená makrela, uzený úhoř, smažená vaječná omeleta. Vše se zmáčkne do formy, vyklopí a krájí se na čtverce. Zdobí zelenou ozdobou.
Jak si připravit sushi doma?
Sushi je zdravé a chutné jídlo, které si může každý snadno připravit doma. S trochou praxe se budou rolky sushi dařit jako profesionálům.
Pro přípravu sushi bude kuchař potřebovat následující ingredience:
- Rýže na sushi – rýže na sushi je speciální druh rýže, která má vysoký obsah škrobu a díky tomu se dobře lepí.
- Suši nori – mořské řasy nori se používají k obalování rolek sushi.
- Suši sušinoko – sladkokyselá omáčka, která se používá k ochucení rýže.
- Náplně – pro přípravu sushi můžete použít různé náplně, například rybí maso, mořské plody, zeleninu nebo ovoce.
Příprava rýže
Základem je připravit si rýži podle návodu na obalu. Rýži je důležité důkladně propláchnout, aby byla zbavená přebytečného škrobu. Rýže se vaří v poměru 1:1,5 vody. Rýži poté nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Rýže je pro sushi klíčovou surovinou.
Příprava sušinoko
Omáčka sušinoko se dá připravit doma nebo zakoupit hotoví v obchodě. Pro přípravu vlastní sušinoko se smíchá rýžový ocet, cukr a sůl v poměru 1:2:1 a nechá se vychladit.
Příprava rolek sushi
Na přípravu rolek sushi bude kuchař potřebovat bambusovou podložku na sushi. Na podložku položí řasu nori hrubou stranou dolů. Na řasu nori rovnoměrně rozprostře vrstvu rýže. Rýže by měla být asi 2 mm silná. Na rýži položte vybrané náplně. Náplně by měly být rozmístěny po celé šíři řasy nori.
Rolku sushi lze připravit tak, že se řasa nori zabalí do rýže a náplně. Bambusovou podložku je třeba přidržovat rukama a rolku sushi opatrně rolovat. Rolku je poté třeba zabalit do potravinové fólie a nechat ji v lednici alespoň 30 minut.
Podávání sushi
Sushi nakrájené na kousky se podává s wasabi, gari a sójovou omáčkou. Wasabi je ostrá pasta z hořčice a chrenu, gari je nakládaný zázvor a sójová omáčka se používá k namáčení sushi.
Kdo si na přípravu domácího sushi netroufá může navštívit některou z kvalitních sushi restaurací.