Zdá se Vám, že se ten starší elektrický sporák do Vaší nové kuchyně už nehodí? Nebo Vás nebaví trávit celé dopoledne u plynové trouby a hlídat, aby se nedělní oběd nespálil? Nebojte se nákupu nového sporáku, poradíme Vám, jak na to!
Na dnešním trhu máme na výběr několik typů sporáků. V tomto článku pomineme možnost nákupu samostatných pečících trub nebo varných plotýnek a budeme se soustředit na spotřebič, který oboje spojuje – tedy sporák, skládající se z varné desky a trouby.
Z čeho lze vybírat?
Základním je dělení sporáků na elektrické, plynové a kombinované. Podrobně se těmto typům budeme věnovat níže. Dále, především dle dispozic Vaší kuchyně, se můžete rozhodnout mezi sporákem volně stojícím nebo vestavěným.
Elektrické sporáky se nabízejí v několika variantách – varnou desku si můžete vybrat s klasickými litinovými plotnami, sklokeramickou nebo indukční. Rozdíl je především ve ztrátě energie při jejich rozehřívání – s největší energetickou ztrátou je potřeba počítat u klasických plotýnek, keramické desky jsou již úspornější a prakticky nulovou ztrátu Vám nabízejí indukční desky, které mají tu výhodu, že ohřívají přímo kovové dno hrnce, nikoliv jeho okolí. U indukčních desek však musíte počítat s tím, že ne všechny hrnce jsou pro ně vhodné, současně s novým sporákem tedy bude možná nutná i nová sada hrnců.
Trouba u elektrických sporáků může být buď elektrická nebo horkovzdušná a nebo kombinovaná. Výhodou horkovzdušné trouby je proudění horkého vzduchu, které Vám umožní péci více věcí současně. Pro některé typy pečení však nemusí být horký vzduch úplně vyhovující, proto je asi ideální pořídit si troubu s oběma programy – elektrickým i horkovzdušním pečením.
Pokud uvažujete o plynovém sporáku, je samozřejmě podmínkou zavedení plynu do Vašeho bytu či domu. Výhodou plynových plotýnek je jejich rychlost a snadná regulovatelnost. Naopak plynové trouby mají tu nevýhodu, že jejich maximální teplota je omezena a na rozdíl od elektrických trub pečou pouze zespodu, takže se v nich může jídlo snadněji připálit.
Vyhovuje-li Vám vaření na plynu, ale při pečení byste rádi dali přednost elektrice, řešením jsou kombinované sporáky, které právě spojují výhody plynových plotýnek s výhodami elektrické trouby.
V našem obchodě se můžete při výběru snadno zorientovat – kromě základního rozdělení na sporáky elektrické, kombinované, sklokeramické a plynové můžete ještě jednoduše upřesnit své požadavky díky funkci “Hledání dle parametrů”, kterou Vám v každé sekci nabízíme.