Kikkoman

Značky

Kikkoman Corporation je japonský výrobce potravin. Mezi její hlavní výrobky a služby patří sójová omáčka, potravinářské koření a ochucovadla, mirin, shōchū a saké, džusy a další nápoje, léčiva a služby v oblasti řízení restaurací.

Společnost Kikkoman má výrobní závody a pobočky v Japonsku, USA, Nizozemsku, Singapuru, na Tchaj-wanu, v Číně a v Kanadě. Kikkoman je nejoblíbenější značkou sójové omáčky v Japonsku a ve Spojených státech. Evropským sídlem společnosti je vesnice Sappemeer v nizozemském Groningenu. Továrna na tomto místě zahájila provoz v roce 1997 a nyní vyrábí více než 400 milionů litrů sójové omáčky ročně.

Sójová omáčka západojaponského typu, nazývaná shoyu, je známým kořením již více než 300 let. Společnost Kikkoman je největší společností vyrábějící shoyu na světě a je „nejvíce zodpovědná za uvedení shoyu na Západ“.

Společnost Kikkoman byla založena v roce 1917, sídlí ve městě Noda v japonské prefektuře Čiba a zahrnuje osm rodinných podniků, které byly založeny již v roce 1603 rodinami Mogi a Takanaši.

Sójová omáčka

Sójová omáčka Kikkoman je přírodně vařená. Po delším namáčení ve vodě se sójové boby napařují při vysoké teplotě a poté se smíchají s drcenou praženou pšenicí. Přidává se sůl, která působí jako antibakteriální činidlo a konzervant.

Poté se do směsi přidá houba rodu Aspergillus a nechá se tři dny působit, aby vznikla shōyu koji, základ sójové omáčky. Tento základ se poté přenese do nádrže a smíchá se s roztokem soli, čímž vznikne kaše známá jako moromi.

Následuje několikaměsíční zrání, kdy dochází k různým organickým procesům včetně mléčného kvašení, alkoholového kvašení a kvašení organických kyselin, které vytvářejí jedinečnou chuť.

Poté se moromi zhruba deset hodin mechanicky lisuje přes vrstvy tkaniny, aby se získal surový produkt.

V poslední části procesu se syrová sójová omáčka nechá 3-4 dny oddělit a poté se pasterizuje pomocí páry, která rovněž zastaví veškerou enzymovou aktivitu.

Konečný produkt je pak připraven ke kontrole a plnění do lahví. Společnost Kikkoman má pro svou sójovou omáčku charakteristickou láhev, kterou v roce 1961 navrhl Kenji Ekuan.

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang