Dort Pavlova je lahodný dezert oblíbený po celém světě pro své lákavé chutě a nádhernou úpravu. Je lehký a vzdušný, s křupavou vnější vrstvou a rozplývajícím se vnitřkem. Jaký je recept na dort Pavlova?
Co je dort Pavlova?
Dort Pavlova je pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlovové. Jde o bílkový dort z pusinek, který se zdobí šlehačkou a čerstvým ovocem. Pusinky jsou lehké a vzdušné a připravují se šleháním bílků a cukru. Následně se pečou, dokud nejsou na povrchu zlatavé a křupavé, avšak uvnitř měkké.
Poleva ze šlehačky a čerstvého ovoce je dokonalým doplňkem pusinek a dodává dezertu sladkou a pikantní chuť. Mezi oblíbené příchutě Pavlovy patří kiwi, jahody a mučenka – pro šťavnatý a sladký příval chuti.
Dezert Pavlova se coby oblíbené pečivo z bílků podává na oslavách nebo při zvláštních příležitostech. Lze ho podávat buď jako jeden dort, nebo v jednotlivých porcích.
Připravte si pro své sváteční chvíle také luxusní linecké cukroví!
Jak připravit dort Pavlova – tipy pro přípravu dokonalého dortu
Chcete-li připravit samostatnou Pavlovu, začněte přípravou pusinek. Bílky a cukr šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky, a pak směs rozetřete na plech vyložený pečícím papírem. Před šleháním se ujistěte, že bílky mají pokojovou teplotu.
Sněhové pusinky Pavlova pečte při nízké teplotě asi hodinu a půl, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Po upečení zkontrolujte teplotu pusinek kuchyňským teploměrem. Ideální teplota by se měla pohybovat mezi 65 °C a 70 °C. Následně nechte pusinky úplně vychladnout a teprve poté je ozdobte šlehačkou a čerstvým ovocem.
Při přípravě jednotlivých porcí na dortíky Pavlova je nejlepší použít formu na muffiny. Formu na muffiny vyložte pečícím papírem a do každého košíčku dejte lžičkou směs. Sněhové pusinky Pavlova pečte asi hodinu a půl, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Po vychladnutí ozdobte každý košíček šlehačkou a čerstvým ovocem.
Ať už se rozhodnete Pavlovu podávat jakkoli, určitě bude skvělou volbou. Lehké a vzdušné pusinky jsou dokonalým základem pro sladkou a pikantní šlehačku a čerstvou ovocnou polevu. Pokud hledáte lahodný dezert, který byste mohli podávat při příští zvláštní příležitosti, vyzkoušejte Pavlova recept.
Návrhy na servírování Pavlovy
Jak servírovat Pavlova? Inspirovat se lze následujícími tipy:
- Pavlova se nejlépe podává s čerstvým ovocem, šlehačkou a/nebo zmrzlinou.
- Lze ji také ozdobit čokoládovými hoblinkami, ořechy nebo jedlými květy.
- Velice efektivně bude vypadat, když místo obyčejného ovoce použijete ke zdobení třeba ovoce v čokoládě.
Fantazii se meze nekladou a rozhodně každý může klasický dort Pavlova inovovat.
Tipy a variace na zákusek Pavlova
Pokud chcete mít křupavější vnější stranu a měkčí vnitřek, zkraťte dobu pečení o několik minut. Pro sladký a pikantní nádech přidejte do směsi pusinek lžíci citronové nebo limetkové šťávy.
Pro výraznější chuť přidejte do směsi pusinek lžičku mandlového nebo pomerančového extraktu. Do pusinek můžete přidat další příchutě, například čokoládu nebo kávu. Můžete použít různé druhy ovoce, například kiwi, jahody, borůvky nebo mango.
Mini Pavlova můžete také polít karamelem, čokoládovou polevou nebo jakoukoli jinou polevou podle vlastního výběru jako je např. karamelová poleva. Pavlovu můžete místo šlehačky doplnit zmrzlinou jako je např. malinová zmrzlina.
Pokud by Pavlova nestačila, lze vyzkoušet další dezerty:
- dort pro začátečníky
- krtkův dort
- hruškový dort
- borůvkový koláč s tvarohem
- makronky recept a krém do makronek
- lívance
Pavlova – recept
Dort Pavlova originál recept je vynikající dezert, který jistě zaujme. Díky lehkým a nadýchaným pusinkám a lahodným polevám se ve vaší domácnosti jistě stane oblíbeným. Díky několika jednoduchým ingrediencím a snadným krokům zvládnete připravit dokonalý Pavlovův dort během chvilky.
Ingredience na Pavlovu
- 4 bílky
- 1 šálek moučkového cukru
- 1 lžička bílého octa
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- šlehačka
- čerstvé ovoce podle vlastního výběru
Postup na Pavlovu
Předehřejte troubu na 175 °C. Ve velké míse šlehejte bílky, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Postupně přidávejte cukr po 1 lžíci a pokračujte ve šlehání, dokud nejsou bílky velmi tuhé a lesklé.
Přidejte ocet, kukuřičný škrob a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se nespojí. Plech na pečení vyložte pečícím papírem a lžící na něj naneste směs pusinek do kruhu o průměru 23 cm a dbejte na to, abyste uprostřed nechali malý důlek.
Pečte 45 minut nebo dokud nejsou pusinky na povrchu křupavé a uvnitř mírně měkké. Nechte pusinky úplně vychladnout a poté je ozdobte šlehačkou a čerstvým ovocem.
Dort Pavlova s mascarpone – recept
Dort Pavlova s mascarpone je lahodný dezert s lehkým a vzdušným základem pokrytým krémovou, sladkou vrstvou mascarpone. Tento recept je skvělým způsobem, jak si vychutnat klasickou kombinaci pusinek a mascarpone v moderním pojetí.
Kombinace křehkých pusinek se sametovým mascarpone vytváří dokonalý dezert, který se jistě stane hitem na každém setkání. Připravte si nejlepší krém z mascarpone společně s dortem Pavlova.
Ingredience na dort Pavlova s mascarpone
- 4 velké bílky
- 1/2 lžičky vinného krému
- 1 šálek jemného cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky mletého kardamonu
- 1/2 šálku husté smetany ke šlehání
- 3 šálky sýru mascarpone
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup na dort Pavlova s mascarpone
Předehřejte troubu na 148 °C. Plech na pečení vyložte pečícím papírem.
Ve velké míse vyšlehejte bílky a smetanu, dokud se nevytvoří měkké špičky. Postupně přidávejte cukr po jedné lžíci a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
Přišlehejte vanilku a kardamom. Pusinky rozetřete na pečící papír do kruhu o průměru 23 cm a uprostřed udělejte mírný důlek. Pečte 1 hodinu. Pusinky by měly být na povrchu křupavé a uvnitř měkké.
Nechte zcela vychladnout. Ve středně velké míse šlehejte smetanu, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
V samostatné míse vyšlehejte mascarpone a moučkový cukr do světlé a nadýchané pěny. Jemně vmíchejte šlehačku.
Vychladlé pusinky položte na dortový stojan nebo talíř. Na pusinky rozetřete směs mascarpone, střed pusinek nechte odkrytý. Uložte do chladničky, dokud nebudete připraveni k podávání.
Mini Pavlova – recept
Tato mini Pavlova je dokonalý moučník, na povrchu křupavý s marshmallow dobrotou uvnitř, s nadýchaným smetanovým krémem a spoustou čerstvého ovoce. Pavlova mini recept je pro Vás určitě skvělou volbou.
Ingredience na mini Pavlova
Pavlova:
- 6 velkých bílků, pokojová teplota
- 1,5 šálku krystalového cukru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžíce vanilkového extraktu
Krém:
- 1 a 1/2 šálku husté smetany ke šlehání (velmi studené)
- 2 lžíce krystalového cukru
Poleva/dekorace:
- 4-5 šálků čerstvého ovoce, borůvky, kiwi, maliny, nakrájené jahody atd.
- 15 lístků máty, na ozdobu, nepovinně
Postup na mini Pavlova
Předehřejte troubu na 107 ˚C. Vyložte velký plech pečícím papírem.
Pomocí stojanového mixéru šlehejte 6 bílků 1 minutu při vysokých otáčkách, dokud se nevytvoří měkké špičky. Při zapnutém mixéru postupně přidávejte 1 1/2 šálku cukru a šlehejte 10 minut při vysokých otáčkách, nebo dokud se nevytvoří tuhé špičky. Bude hladká a lesklá.
Pomocí stěrky rychle vmíchejte 1/2 lžíce citronové šťávy a 1/2 lžíce vanilkového extraktu, poté vmíchejte 2 lžičky kukuřičného škrobu a míchejte, dokud se dobře nespojí. Lžící nebo trubičkou naneste pusinky na pečící papír do 3 až 3,5 cm širokých hnízd.
Lžičkou udělejte uprostřed důlek, aby se do něj vešel krém. Pečeme při 107 ˚C zhruba 1 hodinu a 15 minut, pak troubu vypneme a bez otevírání dvířek necháme pusinky v horké troubě dalších 30 minut. Vnější strany budou suché a křupavé na dotek a velmi světle krémové barvy a vnitřek bude ještě marshmallow měkký.
Přeneste mini Pavlovy i s pečícím papírem na pult nebo na mřížku na sušenky a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Po vychladnutí je můžete ozdobit šlehačkou a ovocem (bod 11. a 12.) nebo uložit do vzduchotěsné nádoby na 3-5 dní při pokojové teplotě (na místě s nízkou vlhkostí).
Studenou šlehačku šlehejte se 2 lžícemi cukru ve studené míse 2 až 2 1/2 minuty nebo dokud není šlehačka vyšlehaná a roztíratelná. Na mini Pavlovy naneste polevu a ozdobte je čerstvým ovocem.
Svatební dort Pavlova
Pavlova je skvělým svatebním dortem hned z několika důvodů. Zaprvé je to vzdušný a lehký dort, který nezatíží hosty, takže je ideální pro letní svatbu. Zadruhé, lze jej upravit různým ovocem, ořechy a dalšími dekoracemi podle svatebního tématu. Zatřetí, směs textur pusinek a krému je pro hosty příjemným zážitkem.
Použití Pavlovy jako svatebního dortu je také skvělý způsob, jak ušetřit peníze. Protože se vyrábí z jednoduchých surovin, je mnohem levnější než tradiční svatební dorty. Je také mnohem jednodušší na výrobu než tradiční dort, takže ji může vyrobit pekař nebo dokonce sami svatebčané..
Tipy pro zdobení a podávání svatebního dortu Pavlova
- Na povrch Pavlovy zvolte řadu sezónního ovoce, například lesní plody, kiwi a mango.
- Pavlovu ozdobte jedlými květy nebo jedlými třpytkami, aby byla mimořádně výjimečná.
- Pavlovu podávejte v jednotlivých řezech nebo jako celý dort.
- Zvažte přidání vrstvy citronového tvarohu nebo marakujové dužiny do středu pavlovy pro větší chuť.
Svatební dort Pavlova – recept
Vytvoření dokonalého svatebního dortu je důležitým úkolem pro každou budoucí nevěstu. Abyste si to trochu usnadnili, zkuste lahodný a elegantní svatební dort Pavlova. Pavlovy jsou lehké a nadýchané pusinkové dorty, které se obvykle polévají sladkým krémem a čerstvým ovocem. Tento konkrétní recept je skvělou volbou pro tento výjimečný den, protože je lahodný a zároveň ohromující.
Ingredience na svatební dort Pavlova
- 4 bílky
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 lžičky bílého octa
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- čerstvé ovoce na ozdobu
Postup na svatební dort Pavlova
Předehřejte troubu na 148 °C. Ve velké míse ušlehejte bílky, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
Postupně přidávejte moučkový cukr, jednu lžíci po druhé, a přitom stále míchejte. Přidejte ocet, kukuřičný škrob a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
Vymažte dvě 23 cm dortové formy a každou vyložte pečícím papírem. Lžící dejte směs pusinek do forem a rovnoměrně ji rozprostřete.
Pečte asi hodinu, nebo dokud pusinky nezískají zlatohnědou barvu. Nechte Pavlovy vychladnout a pak je opatrně přendejte na talíř.
V samostatné míse vyšlehejte smetanu a moučkový cukr, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Povrch Pavlovy potřete krémem a ozdobte čerstvým ovocem.
Pokud hledáte pro svůj svatební dort něco jedinečného a výjimečného, je Pavlova skvělou volbou. Je chuťově výrazná, přizpůsobitelná a cenově mnohem dostupnější než tradiční dort. S Pavlovou si můžete být jisti, že váš svatební dort bude u hostů nezapomenutelným zážitkem.