Pro všechny milovníky dobrého, rychlého a cenově dostupného jídla je ideální recept na rýži s curry omáčkou a houbami Shi-ta-ke.
Suroviny:
- 1/2 kg rýže
- 10 sušených hub SHI-TA-KE s velkou hlavičkou
- 1/2 balíčku středně pálivého japonského curry v kostkách
- 2 lžíce japonského sezamového oleje
- 4 lžíce sójové omáčky
- 4 – 5 listů salátu na přízdobu
Postup:
Rýži důkladně propereme až vypláchneme veškerý kal. Na jeden díl rýže dáme 1,5 dílu vody. Do hrnce na vaření rýže dáme vypranou rýži a houby SHI-TA-KE a vaříme. Obvykle se rýže vaří 15-20 minut, dokud není měkká. Poté ji necháme odstát a uchováváme ji teplou.
Do misky si vložíme polovinu balení středně pálivého japonského curry a doplníme vodou. V mikrovlnné troubě pak vaříme asi 5 minut.
Po uvaření rýže vyjmeme houby SHI-TA-KE a pokrájíme je na jemné nudličky. Do větší mísy přendáme rýži z hrnce a pokrájené houby, zalijeme curry omáčkou a dochutíme sezamovým olejem a sójovou omáčkou. Ozdobíme zeleným salátkem.
Právě je hotové velmi chutné a lehké jídlo bez obsahu tuku a díky houbám SHI-TA-KE také jídlo velmi zdravé. Tento pokrmy nabízí bohatou kombinaci chutí a je vhodný i pro vegetariány.