Vepřové maso se dříve považovalo za podřadný druh masa a používalo se hlavně pro přípravu jídel, které byly přejaty do japonské kuchyně z cizích zemí. Dnes tomu tak není a vepřové maso se pokládá ze stejně hodnotné jako hovězí. Nejznámější typ pokrmu z vepřového masa je rozhodně tonkacu, které se připravuje mnoha způsoby.
Suroviny:
- 4 vepřové řízky (po 120g)
- sůl, mletý pepř
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce,hladká mouka a strouhanka panko na obalení
- rostlinný olej na smažení
- 4 velké listy čínského zelí
- omáčka tonkacu
Pro omáčku tonkacu:
- 1/2 šálku sójové omáčky
- 1/4 šálku mirin (sladké rýžové víno)
- 1/4 šálku cukru
- 1 lžíce sake (japonské víno)
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 1 lžička hladké mouky (pro zahušťování)
Postup:
- Nejprve připravte omáčku tonkacu. V malém hrníčku smíchejte sójovou omáčku, mirin, cukr, sake, sezamový olej, zázvor a česnek. Ohřejte směs na mírném ohni a vařte asi 5 minut, dokud se cukr nerozpustí a omáčka zhoustne.
- Přidejte lžičku hladké mouky a důkladně promíchejte, dokud omáčka nezhustne. Poté ji odložte stranou.
- Řízky naklepeme, omyjeme, osušíme, zbavíme přebytečného tuku, osolíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem. Pak je obalímev hladké mouce, rozšlehaném vejci a ve strouhance panko (panko je speciální strouhanka, která je hrubá a po osmažení má řízek jakoby jehličky).
- Řízky smažíme na rozehřátém oleji (180°C). Zelí nakrájíme na nudličky a posypeme jím řízky potřené omáčkou tonkacu.
Toto jídlo je bohaté na chutě a kontrasty mezi křupavými řízky a sladce-slanou omáčkou tonkacu. Mějte na paměti, že omáčka tonkacu je docela sladká, takže si ji lze upravit podle své chuti přidáním více nebo méně cukru.