Remoska je malá přenosná elektrická trouba s varným tělesem umístěným ve víku hrnce, která se kromě topného tělesa umístěného ve víku skládá z teflonem vyložené pánve a stojanu.
Vyvinul ji český elektrotechnik Oldřich Homuta v 50. letech 20. století. Remoska nemá odstupňovanou regulaci tepla. Vaří podobně jako trouba a uvádí se, že je velmi úsporná z hlediska spotřeby elektrické energie (470 W u standardní Remosky).
Remosku vynalezl elektrotechnik Oldřich Homuta. Před druhou světovou válkou Homuta vlastnil firmu na výrobu elektromotorů.
Tato firma byla po znárodnění sloučena s firmou Remoska. První prototypy Remosky byly vyrobeny v letech 1953-1955. Homuta pokračoval v práci na hliníkové pánvi, kterou zakrýval víkem s elektrickým ohřívačem.
Sporáky Remoska se vyráběly v letech 1957-1990 v továrně Karma v Kostelci nad Černými lesy. V roce 1994 byl výrobní závod prodán a výroba se poté přesunula do Frenštátu pod Radhoštěm.
Lady Milena Grenfell-Baines, Češka žijící od druhé světové války v Anglii, se o Remosku začala zajímat a začala ji dovážet do Británie. V roce 2002 se pánev Remoska začala dobře prodávat v Kanadě a USA a v následujícím roce v Austrálii.
Tajemství Remosky
Elektrická trouba bez regulace teploty se může zdát náročná na používání, ovšem ve skutečnosti dosahuje vynikajících výsledků. Rychle se zahřívá a neplýtvá energií. Poskytuje také konzistentní výsledky a udržuje jídlo vlhké, protože ve víku jsou pouze tři malé otvory, kterými uniká přebytečná pára.
A pak je tu všestrannost. Remosku lze použít k pečení kuřete nebo dokonce k pečení koláče. Je možné ji použít jako troubu na chleba a dokonce experimentovat s vařením polévek. A na vrcholu své popularity šlo mít Remosku ve třech velikostech, jednu pro každodenní vaření, jednu pro večírky a miniaturní verzi pro kempování.
A nyní, v době přespecializovaných kuchyňských spotřebičů, lze stále kombinovat lehkost s všestranností a péct v nostalgické troubě.