Co je tempura a další proslulá japonská jídla

Recepty

Tempura je proslulé japonské jídlo, které také daleko překročilo hranice Japonska. V Japonsku samotném i jinde jsou dokonce restaurace specializované na tempuru a nebo se tempura podává jako součást většího menu.

Ač jeden z nejznámějších japonských pokrmů, je tempura původně portugalské jídlo, které v Japonsku v 17. století zcela zdomácnělo. Co je však nejdůležitější – nesmí se ošidit. Když nejsou po ruce ty správné suroviny, uvařte raději něco jiného.

Suroviny

  • 8 tygřích krevet
  • 4 kusy ryby s bílým masem (mořská štika, treska, platýs)
  • 4 houby šiitake (čerstvé, nebo namočené sušené)
  • 2 lilky
  • 1/2 sladké brambory
  • 2 zelené papriky
  • 1/2 hrnečku nastrouhané bílé ředkve daikon
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 3 hrnečky rostlinného oleje

Směs na obalení – koromo:

  • 1 hrneček obalovací směsi tempura ko
  • kostky ledu
  • 1 vejce

Omáčka tencuju:

  • 1 hrneček vody
  • 1/2 lžičky koncentrovaného vývaru daši no moto
  • 1/4 hrnečky sojové omáčky
  • 1/4 hrnečku  mirinu

Postup přípravy:

Krevety uvaříme a svlékneme z krunýře, ponecháme pouze krunýř ocásku. Ryby omyjeme a osušíme. Houby necháme v celku, lilky nakrájíme na plátky,brambory na kolečka a papriky na silnější proužky.

Pak připravíme z vejce a obalovací směsi husté těstíčko, přidáme kostky ledu a promícháme. Toto je právě ten nejdůležitější kuchařský trik při přípravě tempury.

Těstíčko musí být velmi chladné , a navíc může obsahovat žmolky mouky – Japonci to dokonce mají rádi! Kousky krevet,ryb a zeleniny pak smáčíme v ledovém těstíčku a házíme do vroucího oleje. Těstíčko se musí ihned uzvařít.

Dáváme smažit pouze jednotlivé kousky, aby teplota oleje neklesala. Podáváme na proutěných košících na kousku savého papíru. Každý stolovník si přidá svoji porci strouhané ředkve do omáčky tencuju (připravíme ji prostým promícháním uvedených surovin) a jednotlivá sousta si omáčkou dochucuje.

Oblíbená japonská jídla

Japonská kuchyně je mezi lidmi po celém světě velmi oblíbená. Je známá svou pestrostí, zdravými surovinami a jemnými chutěmi. Zde je několik oblíbených jídla z japonské kuchyně, která stojí za vyzkoušení.

Sushi je asi nejznámějším jídlem japonské kuchyně. Jedná se o rýžové kousky, které jsou obvykle doplněny surovým rybím nebo mořským plodem. Sushi se podává s omáčkou zvanou soja a je doplňováno zázvorem a wasabi, který má silnou chuť. Existuje mnoho druhů sushie, jako je maki (rolka), nigiri (kousky na kousku ryby) nebo sashimi (jen čistá ryba).

Ramen je dalším oblíbeným jídlem v Japonsku. Jedná se o vývarovou polévku s nudlemi, která je obvykle doplněna masem, zeleninou, vajíčkem a různými kořeněnými omáčkami. Existuje mnoho regionálních variant ramenu, které se liší v použitých ingrediencích a chuti vývaru. Ramen je ideální pochoutka pro chladnější dny a každý může přizpůsobit svou polévku podle své chuti.

Soba je dalším oblíbeným jídlem japonské kuchyně. Jedná se o studená nudlová jídla, která jsou velmi osvěžující v horkých letních dnech. Hlavní surovinou jsou tenké pšeničné nudle, které jsou podávány v horkém nebo studeném vývaru, doplněné o různé přílohy jako jsou kousky masa, zeleniny nebo mořských plodů. Soba je vhodná jako lehký oběd nebo večeře.

Okonomiyaki je jídlo, které pochází ze západního Japonska. Jedná se o druhou palačinku nebo omletu, která je plněna zeleninou, masem a mořskými plody. Těsto je smícháno s přísadami a směs je poté smažena na pánvi. Okonomiyaki se často podává s omáčkou okonomiyaki, která je sladkokyselá a kořeněná. Toto jídlo je skvělou možností pro ty, kteří si rádi sami připravují jídlo přímo na stolu.

Sashimi je jídlo, které se skládá ze surových ryb nebo mořských plodů, které jsou řezány na tenké plátky. Sashimi se podává na jednoduchém míse, obvykle s dekoracemi z japonského zázvoru a wasabi. Chuť sashimi je čistá a svěží, a proto je to velmi oblíbené mezi milovníky suši. Každý plátek sashimi je jedinečný a nabízí nezapomenutelný zážitek pro chuťové pohárky.

Závěrem lze říci, že japonská kuchyně nabízí mnoho oblíbených jídel, které jsou známé pro svou kvalitu, čerstvost a jemné chutě. Pokud jste fanoušci exotických chutí či harmonie mezi surovinami, japonská kuchyně je pro vás správnou volbou. Nechte se unést do světa sushi, ramenu, tempury a dalších japonských dobrodružství skrze vaše chuťové pohárky!

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang