Vepřový řízek s tonkatsu nebo s japonským kari – recept

Recepty

Kdo by nemiloval řízek. Řízek je pokrm připravovaný z masa, obvykle vepřového nebo kuřecího, které je obalené v mouce, vajíčku a strouhance a poté smažené na oleji nebo másle. Tato tradiční pokrm je populární zejména v evropské kuchyni. Lze si řízek ozvláštnit a připravit jej s tonkatsu nebo s japonským kari, podle chuti.

Vepřový řízek Tonkatsu

Suroviny:

  • 4 vepřové řízky (kostka nebo plecko)
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 šálek strouhanky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Olej na smažení
  • Rýže

Postup:

  1. Nejprve připravte vepřové řízky: Osolte a opepřete je na obou stranách.
  2. Ve třech miskách si připravte následující: do první misky dejte mouku, do druhé rozšlehejte vejce, a do třetí nasypte strouhanku.
  3. Vepřové řízky nejprve obalte v mouce, potom je ponořte do rozšlehaných vajec a nakonec obalte ve strouhance. Ujistěte se, že jsou řízky dobře obalené a zbytky strouhanky pevně přitlačte k řízkům.
  4. Rozpalte dostatek oleje v hluboké pánvi nebo hrnci na středně vysoké teplotě (160-180°C).
  5. Smažte vepřové řízky, dokud nejsou zlatě hnědé a křupavé, což by mělo trvat asi 4-5 minut na každé straně.
  6. Po uvaření dejte vepřové řízky na papírový ubrus, aby se zbavily přebytečného oleje.

Na uvařenou rýži nakrájíme řízek o velikosti jednoho sousta, posypeme jarní cibulkou, zalijeme jedním syrovým vajíčkem. Rýže i řízek musejí být hodně horké, aby se vajíčko na horkém jídle srazilo. Na závěr pokapeme omáčkou Tonkatsu a podáváme.

Vepřový řízek s japonským kari

Suroviny:

  • 4 vepřové řízky
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 šálek strouhanky
  • 2 lžičky japonského kari koření
  • celý balíček zahuštěného japonského kari
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na smažení
  • rýže
  • zelenina (mrkev, cibule, hrášek, paprika)
  • mléko
  • med
  • nastrouhané jablko

Postup:

  1. Připravte vepřové řízky stejným způsobem jako v předchozím receptu: osolte, opepřete a obalte v mouce, vejcích a strouhance.
  2. Do strouhanky přidejte 2 lžičky japonského kari koření a dobře promíchejte.
  3. Obalte vepřové řízky ve směsi strouhanky s kari kořením, zajistěte, aby byly dobře obalené.
  4. Rozpalte olej v pánvi na středně vysoké teplotě (160-180°C).
  5. Smažte vepřové řízky, dokud nejsou zlatě hnědé a křupavé, což by mělo trvat asi 4-5 minut na každé straně.
  6. Po uvaření dejte vepřové řízky na papírový ubrus, aby se zbavily přebytečného oleje.

Na uvařenou rýži nakrájíme řízek a zalijeme omáčkou uvařenou z kari pasty. Takto připravenou omáčku se zeleninou zalijeme řízek s připravenou rýží.

Kari pasta se připraví: zeleninu (mrkev, cibule, hrášek, paprika) se vaří ve vodě doměkka. Když je vše měkké, přidáme hrneček mléka s medem a nastrouhaným jablkem a nakonec celý balíček zahuštěného japonského kari. Vyrábí se ve třech chuťových podobách – sladké, středně pálivé a pálivé.

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang