Kdo by nemiloval řízek. Řízek je pokrm připravovaný z masa, obvykle vepřového nebo kuřecího, které je obalené v mouce, vajíčku a strouhance a poté smažené na oleji nebo másle. Tato tradiční pokrm je populární zejména v evropské kuchyni. Lze si řízek ozvláštnit a připravit jej s tonkatsu nebo s japonským kari, podle chuti.
Vepřový řízek Tonkatsu
Suroviny:
- 4 vepřové řízky (kostka nebo plecko)
- 1/2 šálku hladké mouky
- 3 vejce
- 1 šálek strouhanky
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej na smažení
- Rýže
Postup:
- Nejprve připravte vepřové řízky: Osolte a opepřete je na obou stranách.
- Ve třech miskách si připravte následující: do první misky dejte mouku, do druhé rozšlehejte vejce, a do třetí nasypte strouhanku.
- Vepřové řízky nejprve obalte v mouce, potom je ponořte do rozšlehaných vajec a nakonec obalte ve strouhance. Ujistěte se, že jsou řízky dobře obalené a zbytky strouhanky pevně přitlačte k řízkům.
- Rozpalte dostatek oleje v hluboké pánvi nebo hrnci na středně vysoké teplotě (160-180°C).
- Smažte vepřové řízky, dokud nejsou zlatě hnědé a křupavé, což by mělo trvat asi 4-5 minut na každé straně.
- Po uvaření dejte vepřové řízky na papírový ubrus, aby se zbavily přebytečného oleje.
Na uvařenou rýži nakrájíme řízek o velikosti jednoho sousta, posypeme jarní cibulkou, zalijeme jedním syrovým vajíčkem. Rýže i řízek musejí být hodně horké, aby se vajíčko na horkém jídle srazilo. Na závěr pokapeme omáčkou Tonkatsu a podáváme.
Vepřový řízek s japonským kari
Suroviny:
- 4 vepřové řízky
- 1/2 šálku hladké mouky
- 2 vejce
- 1 šálek strouhanky
- 2 lžičky japonského kari koření
- celý balíček zahuštěného japonského kari
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
- rýže
- zelenina (mrkev, cibule, hrášek, paprika)
- mléko
- med
- nastrouhané jablko
Postup:
- Připravte vepřové řízky stejným způsobem jako v předchozím receptu: osolte, opepřete a obalte v mouce, vejcích a strouhance.
- Do strouhanky přidejte 2 lžičky japonského kari koření a dobře promíchejte.
- Obalte vepřové řízky ve směsi strouhanky s kari kořením, zajistěte, aby byly dobře obalené.
- Rozpalte olej v pánvi na středně vysoké teplotě (160-180°C).
- Smažte vepřové řízky, dokud nejsou zlatě hnědé a křupavé, což by mělo trvat asi 4-5 minut na každé straně.
- Po uvaření dejte vepřové řízky na papírový ubrus, aby se zbavily přebytečného oleje.
Na uvařenou rýži nakrájíme řízek a zalijeme omáčkou uvařenou z kari pasty. Takto připravenou omáčku se zeleninou zalijeme řízek s připravenou rýží.
Kari pasta se připraví: zeleninu (mrkev, cibule, hrášek, paprika) se vaří ve vodě doměkka. Když je vše měkké, přidáme hrneček mléka s medem a nastrouhaným jablkem a nakonec celý balíček zahuštěného japonského kari. Vyrábí se ve třech chuťových podobách – sladké, středně pálivé a pálivé.